Baby BMW Forum banner

POMOC B47 125d Potencjalny problem z łańcuchem rozrządu?

1 reading
3K views 11 replies 7 participants last post by  b47_bristol  
#1 ·
Cześć Wszystkim,

Mam nadzieję, że niektórzy z Was mogą mi pomóc z problemem, który MOGĘ mieć w moim F20 125d z silnikiem B47. Przeczytałem obszernie o tym, jak mniej problemów z łańcuchem rozrządu występuje w tym silniku w porównaniu do N47, jednak ostatnio zacząłem się martwić, że może wymagać wymiany. Samochód ma 91 000 mil przebiegu i 5 przeglądów do tej pory, przeprowadzanych co 15-18 tysięcy mil.

Dlaczego?
Zauważyłem, że podczas zimnych rozruchów w zimną pogodę, po około 5 sekundach pracy na biegu jałowym, samochód wydaje się mieć lekko nierówny okres, w którym obroty trochę się wahają (+-50 obr./min, nie wypadanie zapłonów jako takie) przez kolejne 5 sekund, zanim się ustabilizują.
Zauważam również, że po 40 milach na autostradzie mogę odczuwać więcej wibracji niż po krótszych przejazdach lub po prostu po włączeniu samochodu.
Na koniec, zeskanowałem dziś samochód i znalazłem kod błędu 273D00 - Monitorowanie prędkości obrotowej silnika: Zbyt duża różnica między położeniem wału korbowego a wałka rozrządu.

To mój pierwszy diesel, czy jestem przewrażliwiony na normalne zachowanie w zimną pogodę, czy to znak, że łańcuch rozrządu wymaga wymiany? Kupiłem samochód od dealera 3,5 miesiąca temu.

Mam nadzieję, że niektórzy z Was, mądrzy ludzie, rzucą trochę światła na tę kwestię.

Wielkie dzięki

#6 ·
Witaj i witaj.

B47 jest lepszy niż N, ale łańcuch nadal może się rozciągać i zawodzić. Prawdopodobnie warto zlecić profesjonalne sprawdzenie. Jeśli zawiedzie, to katastrofa. Jeśli jest tylko rozciągnięty, wymiana teraz jest nadal droga, ale tańsza niż remont.
Czy tego typu rzeczy zostaną zauważone przez specjalistę BMW serwisującego samochód? Planuję serwis w marcu.

#4 ·
Masz filmik, jak to brzmi? Twój kod jest powiązany z łańcuchem - zwykle uszkodzony łańcuch można zidentyfikować po tym, jak brzmi na biegu jałowym.

#7 ·
Jeśli silnik już wyrzuca kody błędów rozrządu, należy to natychmiast sprawdzić.

Naprawdę nie warto ryzykować odkładania tego, biorąc pod uwagę koszty, a łańcuch i tak nie byłby sprawdzany podczas serwisu, chyba że o to poprosisz.

Jeśli nie możesz uniknąć używania samochodu przed jego zbadaniem, postaraj się być tak płynnym, jak to tylko możliwe, naciskając pedał gazu i pamiętaj, aby wyłączyć system start/stop.

#9 ·
Jeśli silnik już wyrzuca kody błędów rozrządu, należy to natychmiast sprawdzić.

Naprawdę nie jest to coś, co można odkładać, biorąc pod uwagę koszty, a łańcuch i tak nie byłby sprawdzany podczas serwisu, chyba że o to poprosisz.

Jeśli nie możesz uniknąć używania samochodu przed jego zbadaniem, postaraj się jak najdelikatniej obchodzić się z pedałem gazu i pamiętaj, aby wyłączyć system start/stop.
Dzięki. Samochód zostanie sprawdzony jutro i nie jeździłem od czasu odkrycia kodu. Muszę przejechać 15 mil autostradą do warsztatu.