Baby BMW Forum banner

Błąd 0416f - regulacja pozycji zerowej biegu

14K views 4 replies 3 participants last post by  Spindle  
#1 ·
2008 E82 123D

Dziś wydarzyła się drobna, ale irytująca sprawa, musiałem odłączyć zacisk uziemiający akumulatora na niecałą minutę. Nic wielkiego.

Potem, kiedy skończyłem pracę, która nie miała nic wspólnego z elektryką - tylko przekierowywałem przewody powietrzne - uruchomiłem samochód i zaświeciła się kontrolka ostrzegawcza oleju (jeszcze daleko do terminu) i ostrzeżenie „awaria automatycznego start-stop” wraz z kontrolką na desce rozdzielczej, gdy silnik jest zatrzymany i kluczyk wyjęty.

Zrobiłem skan kodu błędów i wszystko, co mam, to: 00416f Regulacja pozycji zerowego biegu

Nigdy wcześniej nie miałem tego problemu i jechałem dziś do pracy bez żadnych usterek ani ostrzeżeń serwisowych, do mojego warsztatu, gdzie zrobiłem to, co musiałem zrobić, a następnie uruchomiłem silnik do tego.

Jakieś pomysły?
Szukałem trochę i wygląda na to, że czujnik neutralnego biegu wymaga ponownej kalibracji.

Dzięki z góry!

#4 ·
Asad said:
Cześć kolego

Dostałem ten sam kod błędu, kiedy kupiłem samochód, błąd tam był. Udało Ci się dowiedzieć, co to jest? Czy naprawiłeś ten błąd?

Asad
Tak kolego, wszystko naprawione wystarczająco łatwo - wykonaj reset pozycji zmiany biegów za pomocą porządnego narzędzia diagnostycznego. Użyłem systemu Autel, skończyłem kupując własny kilka lat później.