Baby BMW Forum banner
21 - 40 of 48 Posts
Discussion starter · #21 ·
sp33dy said:
Ok, gdzie najlepiej kupić kabel? Widzę, że bmcables ma jakieś złe recenzje itp.
"D-Can Diagnostic Package" z
Jestem pewien, że sam kabel można kupić znacznie taniej, ale wiem, że ten działa i jest dostarczany z płytą DVD z całym oprogramowaniem.

Z przyjemnością zakoduję to dla Ciebie, jeśli w którymś momencie będziesz przejeżdżać przez West/South Yorks.

Znam lokalnego faceta, który jest ekspertem od BMW i kodowania, więc mogę go poprosić, żeby na to spojrzał.

bjt said:
sp33dy said:
Ok, gdzie najlepiej kupić kabel? Widzę, że bmcables ma kilka złych recenzji itp.
"D-Can Diagnostic Package" z
Jestem pewien, że sam kabel można kupić znacznie taniej, ale wiem, że ten działa i jest dostarczany z płytą DVD ze wszystkimi programami.

Z przyjemnością zakoduję to dla Ciebie, jeśli również przejeżdżasz przez West/South Yorks.
Kupiłem właśnie zestaw podgrzewanych skórzanych foteli, aby zastąpić te materiałowe. Nie miałbym pojęcia, od czego zacząć z całym okablowaniem i kodowaniem! Czy jest szansa, że mógłbyś zrobić mój? Oczywiście zapłaciłbym Ci.
Sam

bjt said:
Kodowanie było proste. Używając domyślnego profilu w NCSExpert załaduj VO z CAS lub NFRM, dodaj $494 do VO, zapisz VO do CAS i NFRM, zakoduj JBBF i IHK.
Udało mi się zakodować $494 do VO w moim CAS i NFRM, ale które opcje musisz zmienić w JBBF i IHK? To jest część, której nie jestem pewien.

Myślę, że nic nie zmieniasz, tylko sg_codiren bez opcji "manipuluj przez plik MAN". JBBF i IHK muszą tylko wiedzieć, że coś się zmienia w samochodzie. To umożliwi wszystko, co powinno być, do pracy ogrzewania.

Ok, może pominąłem ten krok lub coś w tym stylu, jestem nowicjuszem w tym biznesie kodowania. Do tej pory podążałem tylko za metodą zmiany VO w NCS Expert, wciąż się uczę.

Discussion starter · #27 ·
Jack79 said:
Myślę, że nic nie zmieniasz, tylko sg_codiren bez opcji "manipuluj przez plik MAN". JBBF i IHK muszą tylko wiedzieć, że coś się zmienia w samochodzie. To umożliwi wszystko, co powinno być, do pracy z ogrzewaniem.
Tak, to prawda. Po zmianie VO, SG_CODIERIEN na JBBF i IHK po prostu zmusza ich do aktualizacji kodowania, aby odzwierciedlić nowe VO. Upewnij się, że używasz profilu bez manipulacji, na mojej instalacji jest to profil "Default".

teasdas said:
Kupiłem właśnie zestaw podgrzewanych skórzanych foteli, aby zastąpić te materiałowe. Nie miałbym pojęcia, od czego zacząć z całym okablowaniem i kodowaniem! Czy jest szansa, że mógłbyś zrobić mój? Oczywiście zapłaciłbym ci.
Sam
Gdzie się znajdujesz? Nie mam wystarczająco dużo wolnego czasu w dzisiejszych czasach, aby wykonać całą pracę, ale mogę pomóc z kodowaniem i sprawdzaniem okablowania (za darmo/za piwo).
Jeśli wydrukujesz ten wątek i zabierzesz go do niezależnego specjalisty BMW, powinni być w stanie wykonać tę pracę.

Discussion starter · #28 ·
sp33dy said:
Ok, może pominąłem ten krok lub coś w tym stylu, jestem nowicjuszem w tym biznesie kodowania. Do tej pory podążałem tylko za metodą zmiany VO w NCS expert, wciąż się uczę.
Po załadowaniu zaktualizowanego VO z CAS lub NFRM, wróć, aż zobaczysz opcję "Process ECU", wybierz JBBF, zmień zadanie na SG_CODIERIEN i uruchom zadanie. Zrób to samo dla IHK. Nie wybieraj "Process Car", to koduje cały samochód niepotrzebnie.

Ok, nie zrobiłem SG_CODIERIEN, zrobiłem tylko fa_write i tak, również na domyślnym profilu.

bjt said:
Jack79 said:
Myślę, że nic nie zmieniasz, tylko sg_codiren bez opcji "manipuluj przez plik MAN". JBBF i IHK muszą tylko wiedzieć, że coś się zmienia w samochodzie. To umożliwi wszystko, co powinno być, do działania ogrzewania.
Tak, to prawda. Po zmianie VO, SG_CODIERIEN na JBBF i IHK po prostu zmusza ich do aktualizacji kodowania, aby odzwierciedlić nowe VO. Upewnij się, że używasz profilu bez manipulacji, na mojej instalacji jest to profil "Default".

teasdas said:
Właśnie kupiłem zestaw podgrzewanych skórzanych foteli, aby zastąpić te materiałowe. Nie miałbym pojęcia, od czego zacząć z całym okablowaniem i kodowaniem! Czy jest szansa, że mógłbyś zrobić moje? Oczywiście zapłaciłbym ci.
Sam
Gdzie się znajdujesz? Nie mam dzisiaj wystarczająco dużo czasu, aby wykonać całą pracę, ale mogę pomóc z kodowaniem i sprawdzaniem okablowania (za darmo/za piwo).
Jeśli wydrukujesz ten wątek i zabierzesz go do niezależnego specjalisty BMW, powinien on również być w stanie wykonać tę pracę.
Mieszkam na północnym wschodzie, ale nie miałbym nic przeciwko jeździe w dół. Mogę spróbować sam, kiedy będę miał trochę więcej czasu, aby usiąść i przeczytać to porządnie. Najpierw muszę założyć mój zestaw B12, a następnie retrofit tempomatu.
Jeśli utknę, napiszę do ciebie, kiedy się do tego zabiorę, jeśli to w porządku :)

Spróbuję tego ponownie później, ponieważ ncs dawało mi tylko możliwość zakodowania wszystkich sterowników. Przycisk wyboru sterownika zmienia się na przetwarzanie, gdy tylko wrócę.

Samochód wciąż ma 494 $ w cas, nfrm.

Wtedy w tym momencie pojawiło się ostrzeżenie o niskim stanie naładowania akumulatora. Więc najpierw podłączę ją do ładowania na chwilę.

Pozdrawiam.

Wszystko posortowane :D Wielkie dzięki wszystkim.

Przeczytałem (2)JBBF i IHK przed i po, to się zmieniło w JBBF (nic się nie zmieniło w odczycie IHK): -

JBBF

SITZHEIZUNG_LOW
nie_aktywny

do

SITZHEIZUNG_LOW
aktywny

Jeszcze raz dzięki.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i jak powiedziałem wcześniej, twoje opracowanie powinno stać się "jak to zrobić" :)

Zrobiłem przeróbkę manualnych sportowych foteli z ogrzewaniem. Boczki działają, ogrzewanie działa. Dostaję jeden błąd poduszki powietrznej 0093C1, co oznacza czujnik zajętości fotela po stronie pasażera. Zastanawiam się tylko, czy ma to coś wspólnego z jednym przewodem, którego nie podłączyłem. Ma dwa piny i brązowo-żółty przewód. Zobacz gniazdo na zdjęciu. Ten kabel jakoś wychodzi z szyny i nie wiedziałem, co z nim zrobić. Jakieś pomysły, gdzie to idzie? Nie ma dla niego miejsca w dużym żółtym wtyku.... Michal

bjt said:
Ten zestaw okablowania do modernizacji jest nieco droższy, niż się spodziewałem (£80). Zawiera wiązki pod siedzeniami (od złącza siedzenia do modułu grzewczego), a także wiązki od siedzenia do JBBF. Jeśli kupisz komplet podgrzewanych foteli, nie będziesz potrzebować wiązek pod siedzeniami.

Oto lista części do wykonania wiązek od siedzenia do JBBF:

4x 61 13 8 364 844 Styk gniazda ELO-Power 5,2x0,63 (Złącza siedzeń X275 i X279)
4x 61 13 1 383 776 Jack MQS (Złącza siedzeń X275 i X279)
2x 61 13 1 388 431 Zacisk kablowy (Masy X490 i X173)
2x 61 13 0 005 197 Styk tulejowy (Złącze JBBF X14270)
2x 61 13 0 007 438 Styk sprężyny podwójnej (Uchwyty bezpieczników X11008 i X11001)
1x 61 13 1 378 906 Styk sprężyny podwójnej (Uchwyt bezpiecznika X11001)

Wszystkie bezpieczniki są typu "mini". Lokalizacje bezpieczników mogą się różnić, te informacje są ważne dla 130i po liftingu z manualnymi siedzeniami.
Teraz, gdy już to skończyłeś, czy poleciłbyś po prostu kupić wiązkę do modernizacji, czy zbudować ją z powyższej listy części?

bjt said:
sp33dy said:
Fajne znalezisko ta strona TIS, właśnie czytałem sekcję o siedzeniach i wydaje się, że mówi "musi użyć nowych śrub mocujących", aby je ponownie zamontować????
Hmm, tak, też to widzę. Użyłem swoich ponownie, nie sądzę, żeby to były śruby rozciągliwe, ale wydają się mieć jakiś rodzaj blokady gwintu.
Myślę, że jako część krytyczna dla bezpieczeństwa są bardzo ostrożni. Myślę, że będzie dobrze mieć oko na ich poluzowanie lub można założyć więcej blokady gwintu, przypuszczam.

Skończyłem robić przewody:

2x Złącze siedzenia do 2x zacisk uziemiający (4mm2 zgodnie ze specyfikacją) - Uziemienie elementu grzejnego

2x Złącze siedzenia do 2x zasilania skrzynki bezpieczników (2,5mm2 zgodnie ze specyfikacją) - Zasilanie elementu grzejnego

2x Złącze siedzenia do 1x zasilania skrzynki bezpieczników (0,75mm2, specyfikacja jest cieńsza) - Zasilanie modułu sterującego

2x Złącze siedzenia do 2x JBBF (0,75mm2, specyfikacja jest cieńsza) - Sygnał PWM modułu sterującego
Dostałem części, więc mogę sam zrobić wiązki, ale brakuje mi długości, której użyłeś... Bez tego to jak zamawianie w ciemno ;)

Discussion starter · #40 ·
Dengaman said:
Dostałem części, więc mogę sam zrobić wiązki przewodów, ale brakuje mi długości, której użyłeś... Bez tego to jak zamawianie w ciemno ;)
Przepraszam, nie pamiętam. Możesz uzyskać pomysł, mierząc od siedzeń do tyłu przestrzeni na nogi i do skrzynki bezpieczników.
Pamiętaj, aby zostawić wystarczający luz, aby siedzenie mogło się poruszać i poprowadzić przewody wzdłuż boku przestrzeni na nogi.

21 - 40 of 48 Posts