Baby BMW Forum banner
341 - 360 of 373 Posts
Bimmer112 said:
Jedynym problemem jest to, że ten, który znalazłem, ma automatyczne wycieraczki, w przeciwieństwie do mojego samochodu. Niewiele osób w tym wątku napisało, że będzie działać bez problemów (a dodatkowo będą diody LED do przerywanego wycierania :) ). Czy ktoś może to potwierdzić?
Tak, przełącznik automatycznych wycieraczek będzie działał dobrze w samochodzie bez automatycznych wycieraczek.

Witajcie wszyscy

wiem, że to nie jest forum dla serii 3 (e90 2009), ale może ktoś mi pomoże...
Kiedy koduję tempomat przez NCS, pierwszym krokiem jest dodanie $540 dla CAS pomyślnie.
Następny krok, kiedy "wybieram inny moduł, który zawiera Vehicle Order, w serii 1 jest to FRM", niestety go nie ma...
muszę wybrać jeden z tych:
2JBBF, 2MULF, 43DMO, ABG, CAS, CID, DSC, EKP, EPS, FZD, IHK, KOMBI, MASK, NFRM, PDC, RLS, TCUM, ZBE

nie jestem pewien, ale NFRM jest blisko

Aktywny tempomat (tj. adaptacyjny), który wykorzystuje radar do utrzymywania prędkości/odległości od samochodu z przodu, nigdy nie był opcją w E8x. Była to opcja w LCI 6cyl E9xs (czyli tylko 330/335s), a ludzie montowali go w innych, ale z tego, co zrozumiałem, lista części była obszerna, a wiązki przewodów musiały być wykonane od podstaw itp.

Dzięki za info. Przypuszczam, że inny zestaw wskaźników ma pierścień wskaźnika wokół prędkościomierza, aby poinformować Cię o ustawionej prędkości? Z moich własnych badań wynika, że nie jest to konieczne, jednak zabraknie Ci pierścienia wskaźnika wokół prędkościomierza. Może to być nawet kwestia programowania, aby uzyskać ten pierścień wskaźnika. Dobrze wiedzieć, że standardowa dźwignia tempomatu różni się od dźwigni tempomatu z hamowaniem. Poszperam na realoem. Czy dobrze myślę, że dla żadnej z wersji tempomatu nie powinno być wymagane dodatkowe okablowanie? Dzięki za pomoc.

Edycja:
Jeśli ktoś ma samochód z tą funkcją, czy mógłby wysłać ostatnie 7 cyfr swojego numeru VIN? Dzięki.

Brodie H said:
Dzięki za info.
Właśnie próbowałem odkopać notatki, które zrobiłem, kiedy dodawałem tempomat do mojego samochodu i chociaż nie mogę znaleźć połowy z nich, muszę poprawić moje myślenie powyżej - to było około roku temu, kiedy robiłem 'badania', więc przepraszam :redface:

Krótko mówiąc, nie sądzę, żeby można było dodać Dynamic Cruise Control (SA544) do samochodu E8x, chyba że Twój samochód to 125i, 130i lub 135i i zamontujesz zarówno odpowiedni pierścień ślizgowy, JAK I zestaw wskaźników z serii E9x 3. Ale możesz uniknąć potrzeby posiadania zestawu wskaźników.

Dynamiczny tempomat w 3erach zależał od kilku modułów. Po pierwsze, albo lub, w samochodach o niższej specyfikacji, konkretna wersja modułu DSC, , który emulował funkcję modułu LDM. Ten moduł DSC był również montowany w 6-cylindrowych 1erach. Po drugie, zależało to od modułu Kombi - fantazyjny sposób mówienia na zestaw wskaźników. Zatem nawet jeśli masz samochód z odpowiednim modułem DSC, nadal musisz zainstalować zestaw wskaźników z E9x, który będzie miał sprzęt/oprogramowanie układowe do obsługi dynamicznego tempomatu. Wreszcie pierścień ślizgowy - były .

Po zainstalowaniu całego tego sprzętu, dodanie $544 do Twojego VO, a następnie zakodowanie modułów CAS, NFRM, KOMBI i DSC do ustawień domyślnych powinno włączyć dynamiczny tempomat i dać Ci funkcję hamowania. Jestem jednak prawie pewien, że czytałem, że ktoś po prostu dodał odpowiedni pierścień ślizgowy bez zestawu wskaźników E9x i dynamiczny tempomat działał po kodowaniu. Miałem linki do tematów tutaj/na innych forach zapisane w dokumencie, który zaginął, ale jeśli go znajdę, wrzucę linki również tutaj.

Myślę, że jeśli jesteś zdecydowany na modernizację, najlepiej byłoby spróbować najpierw bez zestawu wskaźników E9x i ewentualnie zaoszczędzić koszty/wysiłek związany z dodaniem jednego (chociaż zestawy wskaźników M3 są dość... Zmienna czerwona linia)!

PS: Pierścień nie jest fizycznie obecny w zestawach wskaźników E8x, to cecha specyficzna dla E9x. Dwa zestawy wskaźników to inny sprzęt i nawet po zakodowaniu 1er pokaże wyświetlacz tylko na środku. Jeśli spojrzysz na zdjęcia poniżej, zewnętrzny pierścień całkowicie brakuje w E82:

E92 M3
Image

E82 1M
Image

Szkoda, chyba będę musiał trzymać się standardowego rejsu. Chciałem to zrobić na 118d. Mimo wszystko to dobra informacja, do której warto mieć dostęp, czy powinienem ulepszyć do 125i lub lepszego w przyszłości. W zależności od tego, na co pozwoli mi mój portfel, mogę w przyszłości kupić serię 3. Jeśli znajdziesz resztę informacji, opublikuj je, ponieważ jest to świetne źródło :)

michi said:
Czy możesz najpierw napisać kod przed instalacją części, aby uniknąć błędów po instalacji?
Nie, błędy są celowym 'zabezpieczeniem' dla kąta skrętu - wymiana pierścienia ślizgowego na inny, który jest w dokładnie tej samej pozycji, jest w zasadzie niemożliwa, więc za każdym razem, gdy jeden zostanie usunięty, samochód zmusza cię do poinformowania go, jaka pozycja jest nowym zerem. Lepiej, żeby system zawiódł w bezpieczny, przewidywalny sposób, niż czekać do następnego ronda, decydując, że twój kąt skrętu jest niemożliwy, więc musisz wpaść w poślizg, zastosować DSC do kontroli 'poślizgu' i wpaść w przystanek autobusowy.

Ponadto, jeśli dodasz opcję tempomatu do swojego VO, zanim faktycznie go zainstalujesz, samochód po prostu wyrzuci dodatkowe błędy, ponieważ brakuje sprzętu!

Próbuję znaleźć odpowiedni Squibb do mojego samochodu.

Mam 116d Es e87 z 2010 roku
Brak sterowania w kierownicy
Brak tempomatu
Brak automatycznych wycieraczek
Brak automatycznych świateł

Chcę dodać kierownicę z elementami sterowania dźwiękiem
Oraz tempomat
Ale nie mam pojęcia, jakiego Squibba szukam.

Nc-duke-alike said:
Próbuję znaleźć odpowiedni zwijacz do mojego samochodu

Brak elementów sterowania w kierownicy
Brak tempomatu

Oraz tempomat
Ale nie mam pojęcia, jakiego zwijacza szukam, kupując lo
Wpisz swój numer VIN na stronie RealOEM.com, kliknij "układ elektryczny pojazdu", a następnie kliknij "jednostka przełączająca, kolumna kierownicy" (mogą być dwie takie sekcje, jedna pusta, druga z potrzebnymi informacjami). Zostanie wyświetlona lista numerów części i opcji, do których się odnoszą. Znajdź ten, który pasuje do Twojego, ale zawiera również kierownicę wielofunkcyjną, i to jest zwijacz, którego potrzebujesz.

To samo dotyczy przycisków na kierownicy - znajduje się to w układzie elektrycznym pojazdu, wyszukaj "wielofunkcyjny", kliknij link, a następnie wybierz przyciski, które pasują do opcji Twojego samochodu.

Wpisz numery części, które otrzymasz, na eBay i upewnij się, że sprzedawca faktycznie sprzedaje tę samą część lub taką, która według RealOEM jest kompatybilna!

Nc-duke-alike said:
Próbuję znaleźć odpowiedni Squibb do mojego samochodu

Brak elementów sterowania na kierownicy
Brak tempomatu

I tempomat
Ale nie mam pojęcia, jakiego Squibba szukam
Numer części, którego potrzebujesz, to 61319123042
Dotyczy to tylko wtedy, gdy jednocześnie otrzymujesz kierownicę z elementami wielofunkcyjnymi.

Szybkie wyszukiwanie pokazuje to na Ebay, pasujące do tego numeru części
Będziesz także potrzebować dolnej osłony kolumny kierownicy podczas montażu.

View attachment Capture.JPG

341 - 360 of 373 Posts