Baby BMW Forum banner
321 - 340 of 373 Posts
Cabbie said:
OK, zdecydowanie mogę powiedzieć, że nie można używać non-MSFW w samochodzie MSFW, po prostu wymieniając sprężynę zegarową.

W przypadku elementów sterujących non-MSFW brakuje nie tylko wnętrzności samej sprężyny zegarowej, ale także w sekcji dźwigni.
To nigdy nie zadziała.

Wiem, że wcześniej o tym dyskutowano, ale toczyła się pewna debata na temat wymiany sprężyny zegarowej.

Kupiłem zestaw tempomatu od innego członka tutaj i powiedział, że miał go w swoim samochodzie z MSFW po wymianie sprężyny zegarowej. Nie jestem pewien, jak to możliwe, ale nie chcę też rzucać na niego cienia wątpliwości.

OK, więc to pozostawia mnie z zestawem elementów sterujących dla E87 z tylnymi wycieraczkami, nieautomatycznymi wycieraczkami, non-MSFW, które są zbędne i potrzebują zestawu dla E87 z tylnymi wycieraczkami, nieautomatycznymi wycieraczkami, MSFW. Nie sądzę, żeby ktoś musiał dokonywać wymiany po zakupie niewłaściwego zestawu?

Może trzeba będzie sprzedać ten zestaw i kupić właściwy.
To naprawdę interesujące! Wczoraj zamontowałem tempomat i straciłem mfsw, dzisiaj znowu zdjąłem cały zespół pierścienia ślizgowego i zamontowałem wkład sprężyny zegarowej z mojej konfiguracji bez tempomatu, a mfsw działał idealnie jak poprzednio! Zastanawiam się, czy zestaw pierścienia ślizgowego, który początkowo kupiłem, miał wtedy przerwany przewód we wkładzie sprężyny zegarowej? Nie miałem żadnych świateł na przyciskach kierownicy, a po wymianie sprężyny zegarowej wszystko działa idealnie i jest w rzeczywistości bardziej responsywne niż wcześniej (przynajmniej tak się wydaje).

Madslae said:
Dziękuję wam wszystkim. Doceniam wasze odpowiedzi

Wibbles said:
To tylko DSC i KOMBI. Następnie uruchom zadanie Tool32
Właśnie spróbowałem jeszcze raz ostatniej części przewodnika. Mam niemiecką wersję. Docieram do punktu, w którym widzę części do zakodowania. DSC i KOMBI są tam, więc powinno być dobrze. Kiedy przetwarzam samochód później, robi "choinkę". ALE zatrzymuje się i mówi, że kodowanie nie powiodło się, pokazując małe okno, które mówi:

"Fehler in CABD! Siehe CABI.ERR und ERROR.LOG!
COAPI-2020: SG antwortet nicht IFH-0009: SG nicht angeschlossen oder meldet sich nicht FRM-87
COAPI-2020: SG antwortet nicht SG_codieren"

Moja niemiecki nie jest dobry, ale jak rozumiem:

Występuje błąd w CABD (ciekawe, co to jest). Spójrz na CABI.ERR i ERROR.LOG!
COAPI-2020: ECU nie odpowiada IFH-0009: ECU nie jest podłączony lub nie "odpowiada" FRM-87
COAPI-2020: ECU nie odpowiada Kodowanie ECU

Co to więc oznacza? :eek2:
Wiem, że to stary post, ale wczoraj miałem dokładnie ten sam problem. KOMBI było pierwsze na liście do zakodowania w NCSExpert, a następnie 2mulf i ciągle zawodziło z tym samym kodem błędu. Obejrzałem to, ustawiając DSC ecu do kodowania indywidualnie i działało idealnie. Nie mogłem zmusić DIS do załadowania samochodu ani ponownej kalibracji kodów błędów w celu ponownej kalibracji czujnika kąta, ale mój samochód nie wyrzucił kodu błędu i działa idealnie, więc zostawiłem to i jeździ idealnie ze wszystkim działającym.

Tylko jako pytanie, oprócz wyświetlacza informującego mnie o prędkości, na jaką ustawiony jest tempomat, czy są jakieś inne kontrolki na desce rozdzielczej lub cokolwiek, co się zaświeci, gdy jest włączony???

Mam E82 135i (N55). Od jakiegoś czasu chciałem zamontować CC - postanowiłem sprawdzić RealOEM, aby zobaczyć, czy część pasuje. Jest wiele numerów części - który z nich najlepiej pasuje do mojego samochodu? Wszystkie są dostępne na Ebay. Mój samochód ma czujniki deszczu, więc potrzebuję części do tempomatu z przyciskiem na końcu, który można nacisnąć przyciskiem "A" i zielonym światłem na końcu wycieraczki,

Co oznacza w tym kontekście "Wymienne retrospektywnie"? Ponadto, łącznie jest 9 numerów części - który chcę? Czy powinienem po prostu wybrać najnowszy? Ale najnowszy (61319169072 (12/31/2007 ---) mówi, że jest "niewymienny retrospektywnie". Co to znaczy? Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi powiedzieć numer części do kupienia!

Cześć!

Próbowałem tego dzisiaj... część fizyczna, łatwa i prosta.

Potem zakodowałem wszystko: $540 do CAS i NFRM, a następnie drugą część do KOMBI i DSC. Później z kalibracją Tool32. Brak błędów na desce rozdzielczej... aleee, to nie działa. Kierunkowskazy teraz nie działają! Działa tylko BC i MFSW, wszystko inne nie działa: kierunkowskazy, wycieraczki, tempomat.

Sprawdziłem połączenia dwa razy, wszystkie są w porządku. Wymieniłem czujnik kąta skrętu na stary... to samo, nie działa.

Myślę, że mogę robić coś źle z kodowaniem: kiedy robię $540 do CAS i NFRM z FA_WRITE, jest jasne, co robić, ale co dokładnie powinienem zakodować i jak po tym? Jak i co dokładnie powinienem zakodować do KOMBI i DSC?

Dzięki z góry!

EDIT:
Wróciłem do mojej oryginalnej konfiguracji: bez tempomatu i działa dobrze... więc albo źle koduję, albo tempomat, którego użyłem, jest nieważny?

Tempomat, którego użyłem: 9123051

Aktualizacja mojej poprzedniej wiadomości:

Zainstalowano manetki tempomatu.
Dodano FA/VO $540
FA_WRITE do CAS i NFRM
SG_CODIEREN do CAS, NFRM, KOMBI, DSC
Tool32 do czyszczenia błędów.

Po prostu nie działają. Brak kierunkowskazów, brak wycieraczek, brak tempomatu. BC i elementy sterowania MFSW działały jednak dobrze.

Wróciłem do mojej standardowej konfiguracji i usunięcie $540 i wszystko działa dobrze jak poprzednio (ale bez tempomatu :cry: ).

Użytkownik stąd (dzięki!) powiedział mi, że prawdopodobnie manetki, które kupiłem, są prawdopodobnie wadliwe i nie da się z nimi nic zrobić... więc kupię inne i spróbuję ponownie za kilka tygodni i opublikuję tutaj aktualizację :)

Kolejna aktualizacja:

Kupiłem manetki o numerze części: 9123043

Zainstalowano manetki tempomatu.
Dodano FA/VO $540
FA_WRITE do CAS i NFRM
SG_CODIEREN do CAS, NFRM, KOMBI, DSC
Tool32 do czyszczenia błędów.

---> Tempomat działa idealnie! :D :D
- Dzięki @clarker63

Teraz tylko ostatnie pytanie: moje nowe manetki tempomatu działają idealnie, ale manetka kierunkowskazów jest o wiele "twardsza" niż moja poprzednia standardowa. Muszę włożyć więcej wysiłku/siły, aby aktywować kierunkowskazy bez komfortowego dotyku.
Czy można zamienić tylko tę manetkę z moich manetek BEZ tempomatu na moje nowe manetki tempomatu?
Image

jammy78 said:
Żeby pokazać zdjęcia usterki:

Image

Image

Co myślę, że się stało - pierścień ślizgowy wykonał kilka obrotów, a taśma była na maksimum przed instalacją (tzn. można skręcić kierownicę tylko do pewnego stopnia, zanim się zablokuje).

Więc kiedy zamontowałem część i obróciłem kierownicę, taśma pękła (właściwie słyszałem, jak pęka, ale w tym czasie nie wiedziałem, co to było).

W każdym razie - Do wszystkich..... przed instalacją zdjąłbym osłonę i po prostu upewnił się, że nie została obrócona zbyt wiele razy, w przeciwnym razie to się z wami stanie!
Witajcie wszyscy,

Dokładnie to samo właśnie mi się przydarzyło.
Zamontowałem wczoraj nowy MFSW + pierścień ślizgowy z manetką CC (2006 e87), a dzisiaj, kiedy manewrowałem, żeby zaparkować, usłyszałem dziwny dźwięk, ale wtedy sobie tego nie uświadomiłem. Później, kiedy odebrałem samochód, zauważyłem, że kierownica nie świeciła, a przyciski nie reagowały.
Jeszcze nie zdjąłem kierownicy, ale jestem pewien, że będzie wyglądać dokładnie tak samo jak u jammy78. Jestem bardzo rozczarowany. :cry:
Wibbles powiedział coś o naprawie kabla taśmowego, jak dokładnie? Na zdrowie

Cześć, mam 318d E91 2011r. Kupiłem kolumnę kierownicy z tempomatem 9123041 z 320d E90 2010r. i po podłączeniu nie działają kierunkowskazy i wycieraczki, działa tylko przycisk BC. Tempomat jest zaprogramowany. Gdzie jest problem, że mam E91, ale kupiłem z E90? Wymieniłem przełącznik wycieraczek z mojej kolumny kierownicy, czy po prostu kolumna kierownicy nie działa? Dzięki.

Wibbles said:
ar4ijs15 said:
Cześć, mam 318d e91 2011r.
Kupiłem kolumnę kierownicy z tempomatem 9123041 z 320d e90 2010 i kiedy ją podłączam, kierunkowskaz nie działa, a wycieraczki nie działają, działa tylko przycisk BC.
Tempomat jest zaprogramowany.
Gdzie jest problem, że mam e91, ale kupiłem z e90? Wymieniłem przełącznik wycieraczek z mojej kolumny kierownicy
czy po prostu kolumna kierownicy nie działa?
Dzięki.
Zainstalowałeś niewłaściwą część.
Potrzebuję z e91? 4 cylindry?

Wibbles said:
kamazzi said:
Czy ktoś próbował zrobić ten retrofit w F20?
Nie jest wymagana nowa dźwignia, tylko kilka przycisków na kierownicy.... ale czy sama wymiana kierownicy i kodowanie wystarczą?
Tak, zrobiłem retrofit tempomatu w moim F20 - to pestka! Mam teraz funkcje LIM i Cruise.
Image
Przepraszam, stary post, czy to prawda, że ta część kosztuje ponad 200 funtów?

Dziękuję

Cześć, przepraszam, że odgrzebuję stary wątek, ale potrzebuję pomocy z kodowaniem.
Udało mi się wszystko zamienić i kodowanie szło dobrze, dopóki nie doszło do przetwarzania ECU i zamiast SG_CODIEREN dla nazwy zadania mam CODIERDATEN_LESEN.
Czy ktoś może wskazać mi właściwy kierunek, jak zmienić zadanie w tym momencie? $540 pozostało w VO.
Pozdrawiam, Sam

teasdas said:
Cześć, przepraszam, że odgrzebuję stary wątek, ale potrzebuję pomocy z kodowaniem.
Udało mi się wszystko zamienić i kodowanie szło dobrze, dopóki nie doszło do przetworzenia ECU i zamiast SG_CODIEREN dla nazwy zadania mam CODIERDATEN_LESEN.

Czy ktoś może wskazać mi właściwy kierunek, jak zmienić zadanie w tym momencie? $540 pozostało w VO.

Pozdrawiam, Sam
Skontaktuj się z BR diagnostics, sponsorem forum, i porozmawiaj z Craigiem (wibbles na forum), a on może zaoferować pomoc za niewielką opłatą. Załatwi to w mgnieniu oka, kolego.

Powodzenia

Twenny said:
teasdas said:
Udało mi się wszystko zamienić i kodowanie szło dobrze, dopóki nie doszło do przetwarzania ECU i zamiast SG_CODIEREN dla nazwy zadania mam CODIERDATEN_LESEN.

Pozdrawiam, Sam
Skontaktuj się z BR diagnostics, sponsorem forum, i porozmawiaj z Craigiem (wibbles na forum), a on może zaoferować pomoc za niewielką opłatą. Załatwi to w mgnieniu oka, kolego.

Powodzenia
Jeszcze raz dziękuję Twenny, myślę, że będę musiał to zrobić, zanim coś zepsuję. I tak nie jest daleko ode mnie, więc wysłałem mu e-maila

Pozdrawiam

teasdas said:
Twenny said:
teasdas said:
Udało mi się wszystko zamienić i kodowanie przebiegało dobrze, dopóki nie doszło do przetworzenia ECU i zamiast SG_CODIEREN dla nazwy zadania mam CODIERDATEN_LESEN.

Pozdrawiam, Sam

Powodzenia
Dzięki jeszcze raz Twenny, myślę, że będę musiał to zrobić, zanim coś zepsuję. I tak nie jest daleko ode mnie, więc wysłałem mu e-mail

Pozdrawiam
Doskonale, tak, idź do niego jak najszybciej, kolego.

Powiedziałbym, że wspomnij moje nazwisko, ale prawdopodobnie doliczy 20%!!!! LOL

Nie, on jest świetnym facetem i prawdziwą legendą, jeśli chodzi o kodowanie.

Daj nam znać, jak ci idzie?

Twenny said:
teasdas said:
Twenny said:

Powodzenia
Dzięki jeszcze raz Twenny, myślę, że będę musiał to zrobić, zanim coś zepsuję. I tak nie jest daleko ode mnie, więc wysłałem mu e-maila

Na zdrowie

Powiedziałbym, żebyś wspomniał moje nazwisko, ale on prawdopodobnie doliczy 20%!!!! LOL

Nie, on jest świetnym gościem i prawdziwą legendą, jeśli chodzi o kodowanie.

Wszystko załatwione i zakodowane dzięki Wibbles! Dodałem również sygnał dźwiękowy alarmu i cyfrowy prędkościomierz w tym samym czasie!

teasdas said:
Twenny said:
teasdas said:
Dzięki jeszcze raz Twenny, myślę, że będę musiał to zrobić, zanim coś zepsuję. W każdym razie nie jest daleko ode mnie, więc wysłałem mu e-maila

Pozdrawiam

Powiedziałbym, żebyś wspomniał moje nazwisko, ale on prawdopodobnie doliczy 20%!!!! LOL

Nie, on jest świetnym facetem i prawdziwą legendą, jeśli chodzi o kodowanie.

Wszystko załatwione i zakodowane dzięki Wibbles! Dodałem również sygnał dźwiękowy alarmu i cyfrowy prędkościomierz!
Załatwione. Sygnał dźwiękowy alarmu i prędkościomierz to również świetne małe dodatki.

Nie polecam wielu osób, ale Wibbles jest na najwyższym poziomie i wart każdego grosza.

Znalazłem dość tani moduł przełączników z e91 320d 2008 dla mojego e87 z 2005 roku. Jedyny problem to taki, że ten, który znalazłem, ma AUTO wycieraczki, w przeciwieństwie do mojego samochodu. Kilka osób na tym wątku napisało, że będzie działać bez problemów (i dodatkowo będzie dioda LED do wycierania z przerwami :)). Czy ktoś może to potwierdzić?
A także dodam mfsw, ale nie mogłem znaleźć, których modułów to dotyczy (jak dsc i kombi dla cc), ponieważ nie chcę przerabiać całego samochodu? Dzięki :D

321 - 340 of 373 Posts