Baby BMW Forum banner

BimmerCode strata pieniędzy?

1 reading
32K views 36 replies 18 participants last post by  Simon Site Manager  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Kupiłem sobie narzędzie skanujące OBDCheck BLE za 60 $AUD i kupiłem aplikację BimmerCode za kolejne 50 $AUD.

Mam wrażenie, że bawiłem się tym w sumie przez około 10 minut. Jedyne co zrobiłem to wyłączyłem start/stop, umieściłem logo M na ekranie nawigacji i obejrzałem różne grafiki dla ekranu pro.

Poza tym moim zdaniem BimmerCode to trochę strata pieniędzy dla początkującego użytkownika takiego jak ja. Zanim więc wydasz pieniądze, zastanów się, czy warto.

#3 ·
Używałem trybu eksperckiego tylko dla iDrive 6.

#5 ·
Skycity2020 said:
Ok. Dzięki wam. Nie byłem na tyle odważny, żeby pytać w trybie eksperta. Najwyraźniej można uszkodzić ECU, jeśli nie wiesz, co robisz.
Nawet w trybie podstawowym, po prostu poświęć trochę czasu i rób jeden moduł na raz.

#8 ·
Skycity2020 said:
Świetnie!

Zmieniłem tylko logo i wyłączyłem start/stop. Jeśli cofnę te zmiany, czy nadal będą mogli zobaczyć, że przy tym majstrowałem i czy stracę gwarancję?
Zależy od dealera, myślę, że ten z tego posta był trudny.

Mój samochód cały czas jest u dealerów i oczywiście jest zakodowany, ale jak dotąd się tym nie przejmują, nawet w przypadku rzeczy objętych gwarancją.

#27 ·
Zależy od dealera, myślę, ten z tego postu był trudny.

Mój samochód jest cały czas u dealerów i oczywiście zakodowany, ale jak dotąd się tym nie przejmują, nawet w przypadku rzeczy objętych gwarancją.
Dealer otrzymuje zapłatę od BMW za pracę gwarancyjną, więc dlaczego mieliby odrzucać interesy? Nie ma korzyści dla dealera z odmowy świadczenia usług gwarancyjnych, chyba że jest to coś, co może źle wpłynąć na nich w przypadku przyszłego problemu. Miałem lata temu Lexusa SC400 i chętnie naprawiali rzeczy, które tak naprawdę nie wymagały naprawy.

#9 ·
Możesz zobaczyć, co możesz zaprogramować, zanim za to zapłacisz. Podejrzewam również, że nie możesz wyświetlić wszystkich modułów, ponieważ kupiłeś adapter, który nie jest w pełni obsługiwany dla Twojego samochodu.

#11 ·
Dean_M said:
OneTwenty said:
Mój samochód cały czas jest u dealerów....
W takim razie niezbyt dobra rekomendacja.
:lol2: Pewnie powinienem był to inaczej sformułować!!

Miałem na myśli, że korzystam z głównego dealera do wszystkiego, serwisu, opon, przeglądów i wszelkich prac gwarancyjnych. Znam ich wszystkich bardzo dobrze, a oni znają mój samochód, chociaż jedynymi elementami objętymi gwarancją, które miał, były nowy tłumik końcowy do grzechotania wydechu, a także tylny zacisk, ponieważ nie mogli otworzyć odpowietrznika podczas wymiany płynu hamulcowego.

Wiedzą, że jest zakodowany, ponieważ mam sygnał dźwiękowy alarmu przy blokowaniu/odblokowywaniu oraz składane/rozkładane lusterka, więc jest to oczywiste, gdy tylko wsiadają do samochodu, ale nigdy nic nie wspomnieli podczas żadnej pracy, w tym przy głównym przeglądzie w zeszłym tygodniu.

To nie znaczy, że tak się nie dzieje, jak wiemy.

#12 ·
OneTwenty said:
Oni wiedzą, że jest zakodowane, ponieważ mam sygnał dźwiękowy alarmu przy blokowaniu/odblokowywaniu oraz składanie/rozkładanie lusterek, więc jest to oczywiste, gdy tylko wsiadają do samochodu, ale nigdy nic nie wspomnieli podczas żadnej pracy, w tym podczas głównego przeglądu w zeszłym tygodniu.
Sygnał dźwiękowy alarmu przy blokowaniu/odblokowywaniu i składanie/rozkładanie lusterek przy blokowaniu/odblokowywaniu to standardowe funkcje w menu Car/Settings/Doors_Vehicle Access.

3B3C402D-8DF5-47CB-857F-2786275C7346.jpeg

#13 ·
Dean_M said:
OneTwenty said:
Wiedzą, że jest zakodowane, ponieważ mam sygnał dźwiękowy alarmu przy blokowaniu/odblokowywaniu oraz składanie/rozkładanie lusterek, więc jest to oczywiste, gdy tylko wsiądą do samochodu, ale nigdy nic o tym nie wspomnieli podczas żadnej pracy, w tym podczas głównego przeglądu w zeszłym tygodniu.
Dźwięk alarmu przy blokowaniu/odblokowywaniu i składanie/rozkładanie lusterek przy blokowaniu/odblokowywaniu to standardowe funkcje w menu Car/Settings/Doors_Vehicle Access.

3B3C402D-8DF5-47CB-857F-2786275C7346.jpeg
W F40 tak, w F22 nie. :)

#16 ·
Dean_M said:
OneTwenty said:
W F40 tak, w F22 nie. :)
Przepraszam - zdezorientowany, ponieważ to forum F40.
Chodziło mi bardziej o to, żeby zwrócić uwagę, że niektórzy dealerzy BMW zgadzają się na kodowanie, a nie na nic specyficznego dla danego modelu.

#17 ·
Absolutnie nie marnotrawstwo pieniędzy. W moim starym M135i zakodowałem ulepszony Bluetooth (opcja za 350 funtów), więc to się bardziej niż opłaciło. Następnie zamontowałem ekran pro nav i zakodowałem go do działania, a także wszystkie inne drobne rzeczy, takie jak ekran powitalny i pamięć start-stop.

#18 ·
Bimmercode jest doskonały i wart swojej ceny.

Skonfigurowałem automatyczne uruchamianie/zatrzymywanie, usunąłem ostrzeżenie na wyświetlaczu przy uruchamianiu, zmieniłem ustawienia recyrkulacji powietrza, dodałem do menu ustawienie dodatkowego hałasu z wydechu.

A potem zirytowało mnie ostrzeżenie o sygnale dźwiękowym pasów bezpieczeństwa przy uruchamianiu, ponieważ uruchamiam silnik, zanim zapnę pasy. Nie było takiej opcji, więc wysłałem e-mail do Bimmercode w tej sprawie, na ich prośbę założyłem zgłoszenie serwisowe i następnego dnia zostałem zapisany do testflight wersji beta, która usunęła sygnał dźwiękowy. Wszystko działało idealnie i szybko z niestandardowym wsparciem. Nie mogę ich wystarczająco pochwalić i są warci swojej ceny.

Jednak kosztowało mnie to więcej niż się spodziewałem, ponieważ nie przeczytałem dokładnie ich strony i kupiłem adapter OBD, który nie był w pełni funkcjonalny... więc mam teraz więcej niż jeden adapter!

#19 ·
Bopper said:
Bimmercode jest doskonały i wart swojej ceny.

Skonfigurowałem automatyczne uruchamianie/zatrzymywanie, usunąłem ostrzeżenie na wyświetlaczu przy uruchomieniu, zmieniłem ustawienia recyrkulacji powietrza, dodałem dodatkowe ustawienie hałasu wydechu do menu.

A potem zirytowało mnie ostrzeżenie o sygnale dźwiękowym pasów bezpieczeństwa przy uruchomieniu, ponieważ uruchamiam silnik, zanim zapnę pasy. Nie było takiej opcji, więc wysłałem e-mail do Bimmercode w tej sprawie, na ich prośbę założyłem zgłoszenie do pomocy technicznej i następnego dnia zostałem zapisany do testflight wersji beta, która usunęła sygnał dźwiękowy. Wszystko działało idealnie i szybko z niestandardową obsługą. Nie mogę ich wystarczająco pochwalić i warte swojej ceny.

Jednak kosztowało mnie to więcej niż się spodziewałem, ponieważ nie przeczytałem dokładnie ich strony i kupiłem adapter OBD, który nie był w pełni funkcjonalny... więc teraz mam więcej niż jeden adapter!
Który adapter jest odpowiedni? Kupiłem veepeak OBDcheck BLE, nie łączy się ze wszystkimi modułami😠🙄

#20 ·
Istnieją dwa sposoby znalezienia kompatybilnych adapterów na stronie internetowej. Jeśli klikniesz "Adaptery OBD" na stronie głównej, zostaną wyświetlone wszystkie adaptery i serie, do których pasują. Lub jeśli sprawdzisz ścieżkę "Obsługiwany samochód", wyświetli się lista adapterów dla tego konkretnego samochodu.

Kompatybilne adaptery dla F40 to:

Wydaje się, że F40 wymaga adaptera dla serii G, a nie F... Dlatego polecam przejrzeć ścieżkę obsługiwanego samochodu.

Skończyłem z OBDLink MX+. Dociera do wszystkich modułów.

#21 ·
Plantjuk said:
Zupełnie nie marnotrawstwo pieniędzy. W moim starym M135i zakodowałem ulepszony Bluetooth (opcja za 350 funtów), więc samo to się zwróciło. Następnie zamontowałem ekran pro nav i zakodowałem go do pracy, a także wszystkie inne drobne rzeczy, takie jak ekran powitalny i pamięć start-stop.
To świetnie, gdy skończyła się gwarancja. I jestem pewien, że dalej zbadałbym opcje BimmerCode. Ale ryzyko utraty gwarancji i niewielka liczba opcji w trybie podstawowym sprawiają, że wygląda to na marnotrawstwo pieniędzy.

#22 ·
Zgadzam się z SkyCity - nie zaryzykowałbym tego, dopóki obowiązuje gwarancja.

#23 ·
jonf84 said:
Zgadzam się z SkyCity - nie ryzykowałbym tego, dopóki jest na gwarancji.
To rozsądne stanowisko. Nie wiem jak w innych częściach świata, ale ochrona konsumentów w Australii jest dobra, a reputacja BMW Australia jest w tych sprawach całkiem niezła. Byli znakomici w sprawie wycofań poduszek powietrznych Takata - odkupywanie pojazdów i płacenie za Ubera, podczas gdy czekali na części zamienne. Dlatego nie brałem pod uwagę odpowiedników VW, Audi lub Merc, ponieważ ich reputacja nie jest tak dobra.

Nie zmieniasz pojazdu ani nie powodujesz, że działa on w sposób, do którego nie został zaprojektowany. Wszystko, co robią Bimmercode i odpowiedniki, to dostęp do już obecnych parametrów konfiguracji oprogramowania i zmiana ustawień domyślnych. To nie tak, że bawisz się poziomami doładowania lub pomijasz ogranicznik obrotów. Jeśli uszkodzisz moduł oprogramowania z powodu błędu przeprogramowania, w porządku, ale jeśli moja skrzynia biegów padnie, jest to całkowicie niezwiązane i wezwałbym lokalną komisję konsumencką do wyegzekwowania gwarancji, jeśli BMW tego nie zrobiło.

#25 ·
telboy5 said:
Czekam, aż wy w południowo-zachodniej części Wielkiej Brytanii staniecie się ekspertami w kodowaniu, żebym mógł znaleźć kogoś w pobliżu, kto wprowadzi ulepszenia w moim samochodzie [emoji16]
Bish (użytkownik z tego forum) jest z okolic Bristolu i jest świetny w Carly. Wyślij mu wiadomość prywatną, a na pewno odpowie.

#26 ·
Twenny said:
telboy5 said:
Czekam, aż wy w południowo-zachodniej części Wielkiej Brytanii staniecie się ekspertami w kodowaniu, abym mógł wybrać kogoś w mojej okolicy, aby wprowadził ulepszenia w moim samochodzie [emoji16]
Bish (członek tutaj) jest w okolicach Bristolu i jest ekspertem w Carly. Wyślij mu wiadomość DM, a jestem pewien, że odpowie.
Dobrze wiedzieć, chociaż jeżdżę tam tylko do pracy i w tej chwili wszyscy nie możemy podróżować z powodu covid, doceniam jednak informację.