Baby BMW Forum banner

Podejrzana usterka ECU / DME - dalsze kroki

6.4K views 25 replies 4 participants last post by  jason@bwchiptune  
#1 ·
Usterka: Wiele wypadków zapłonu na wszystkich 4 cylindrach, cylinder pierwszy śmierdzi paliwem (benzyną), świeca zapłonowa mokra od benzyny.

Dotychczas zrobione: Wymieniono świece zapłonowe, sprawdzono cewki zapłonowe, zamieniono wtryskiwacz nr 1 na nowy, bez zmian. Sprawdzono kompresję i iskrzenie, które są w porządku. Ostatnią rzeczą, która prowadzi do usterki ECU/DME, jest to, że wtryskiwacz jeden nie otrzymuje zasilania (używając żarówki, nie miga).

Czy ludzie zgadzają się, że to usterka ECU / DME? Brzmi to dokładnie tak, jak opisano
Okazuje się, że jedna z diod w ECU, która kontroluje wtryskiwacze, uległa awarii, co skutkuje potrzebą nowego ECU. Jest to znany problem z ECU MSD80, które zostały teraz zastąpione przez ECU MSD81.
Jeśli tak, czy istnieje sposób, aby to jakoś potwierdzić?

Na koniec, poza wnikaniem wody, dlaczego ECU uległoby awarii? Nie chcę wydawać ££ tylko po to, żeby znowu go zepsuć.

#2 ·
Jeśli możesz do nas przyjechać, możemy udowodnić, czy to ECU, programując jeden z naszych odnowionych modułów do samochodu i testując po

Możemy również zaktualizować Twój samochód do najnowszego ECU msd81, jeśli ma ECU msd80

Naprawiamy również problem z wnikaniem wody, więc nigdy się to nie powtórzy w Twoim samochodzie

BW chiptune

- Tuning BMW od 1991 roku
- Hamownia Dyno Dynamics.
BW autorepairs
- Ponad 30 lat naprawy BMW.
- Nowe i w pełni odnowione BMW/Alpina, Ecus (DME, DDE) i jednostki Cas.
- Naprawy BMW Ecu.
- Kluczyki zdalnego sterowania BMW wykonane i pocięte tego samego dnia
- Dane klucza naprawione w EWS lub CAS dla osób, które nie uruchamiają silnika lub w przypadku próby kradzieży.
- Korekta silnika ECU Cas i klucza zamontowanego w Twoim samochodzie (gdy użyto zestawu kluczy z innego samochodu).
- Cyfrowe zapisy serwisowe resetowane i poprawiane na ekranie idrive w samochodach od 2013 roku.
- Naprawy DPF naprawione bez konieczności demontażu
- 40% mojej pracy to naprawa problemów spowodowanych przez remap innych tunerów

Więcej informacji znajdziesz w naszej sekcji pod sponsorami na tym forum

UK
0208 561 1818
07831 103030
Unit 8&9
alpha industrial estate
Clayton Rd
Hayes
Middlesex
UB3 1BB
lub
Hiszpania
Orihuela Costa
+34643890040
+447831103030

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#3 ·
Dzięki Jason

Samochód nie jeździ (pomijając wypadanie zapłonów, nie ma też gazu, nie jestem pewien czy te dwie rzeczy są ze sobą powiązane) - czy jeśli wyjmę swój moduł i do ciebie przywiozę, to zadziała?

Żeby było jasne, jestem pewien, że nie doszło do zalania wodą, dlatego nie wiem, dlaczego się zepsuł? Czy w twoim doświadczeniu ECU po prostu umierają z dnia na dzień?

#4 ·
Potrzebowałbym tego samego typu samochodu, aby przetestować go tutaj z twoim ecu Cas i kluczem

Jaki model i rok produkcji posiadasz?

BW chiptune

- Hamownia obciążeniowa Dyno Dynamics.
BW autorepairs
- Nowe i w pełni odnowione jednostki BMW/Alpina, Ecus (DME, DDE) i Cas.
- Naprawy BMW Ecu.
- Problem z czujnikiem NOX powodujący wypadanie zapłonów/nierówną pracę silnika rano, zaprogramowany
- Kluczyki zdalne BMW wykonane i przycięte tego samego dnia
- Dane klucza naprawione w EWS lub CAS dla osób, które nie uruchamiają silnika lub w przypadku próby kradzieży.
- Korekta jednostek sterujących silnikiem Cas i klucza zamontowanych w Twoim samochodzie (gdy użyto zestawu kluczy z innego samochodu).
- Resetowanie i poprawki cyfrowych zapisów serwisowych na ekranie iDrive w samochodach od 2013 roku.

Więcej informacji można znaleźć w naszej sekcji pod sponsorami na tym forum

Wielka Brytania
0208 561 1818
07831 103030
Unit 8&9
alpha industrial estate
Clayton Rd
Hayes
Middlesex
UB3 1BB

lub

Hiszpania
Orihuela Costa
+34643890040
+447831103030

#5 ·
Ma "Prod. Date 2008-08-20"
E81
Instrukcja obsługi

Mój mechanik samochodowy wyjął to z samochodu:

Image

Co dziwne, numer VIN nie jest widoczny (nie, to nie ja go usunąłem przed opublikowaniem). Podejrzewam teraz, że poprzedni właściciel(e) wymienił(i) go w pewnym momencie w przeszłości.

Objawem jest to, że wtryskiwacz nr 1 nie otrzymuje sygnału z ECU. Elektryk sprawdził ciągłość między kablem wtryskiwacza a ECU i nie stwierdził żadnego problemu.

#9 ·
Dzięki za to. Niestety samochód jest u mojego mechanika 30 minut ode mnie i miałem już ECU w rękach, więc nie mogłem marnować więcej czasu na powrót po CAS i kluczyk i wysłałem ECU do diagnozy/naprawy gdzie indziej.

#12 ·
Nie można przetestować ECU bez Cas i klucza.

Do jakiej firmy to wysłałeś?

BW chiptune

BW autorepairs
- Naprawy ECU BMW.
- Problem z czujnikiem NOX powodujący wypadanie zapłonów/nierówną pracę silnika rano, wyprogramowany
- Kluczyki zdalne BMW wykonane i docięte tego samego dnia
- Korekta ECU silnika Cas i klucza zamontowanego w Twoim samochodzie (gdy użyto zestawu kluczy z innego samochodu).
- Resetowanie i korekty cyfrowych zapisów serwisowych na ekranie iDrive w samochodach od 2013 roku.

Aby uzyskać więcej informacji, spójrz w naszej sekcji pod sponsorami na tym forum

Wielka Brytania
0208 561 1818
07831 103030
Unit 8&9
Alpha Industrial Estate
Clayton Rd
Hayes
Middlesex
UB3 1BB
lub

Hiszpania
Orihuela Costa
+34643890040
+447831103030

#14 ·
herx said:
Naprawiłem setki ECU, których nie byli w stanie naprawić w BMW

Bez immobilizera (Cas i klucza) nie ma możliwości prawidłowego przetestowania ECU (chyba że, tak jak my, możemy zrobić Cas i klucz pasujący do ECU w danym momencie)

Istnieje również wiele problemów, które może mieć ECU i bez dobrego samochodu do testowania ECU przed i po naprawach, ECU nie może być w 100% naprawione przez innych specjalistów od ECU

Mamy zupełnie inne podejście do naprawy ECU BMW i dlatego robimy to dobrze i możemy dać 100% gwarancji, że jest to poprawne dla samochodu

BW chiptune

BW autoreparacje
- Naprawy ECU BMW.
- Problem z czujnikiem NOX powodujący wypadanie zapłonów/nierówną pracę silnika rano, wyprogramowany
- Kluczyki zdalne BMW wykonane i przycięte tego samego dnia
- Korekta ECU silnika Cas i klucza zamontowanych w Twoim samochodzie (gdy użyto zestawu kluczy z innego samochodu).
- Resetowanie i poprawki cyfrowych zapisów serwisowych na ekranie idrive w samochodach od 2013 roku.
- 40% mojej pracy to naprawa problemów spowodowanych przez inne remapy tunerów

Aby uzyskać więcej informacji, spójrz w naszej sekcji pod sponsorami na tym forum

UK
0208 561 1818
07831 103030
Unit 8&9
alpha industrial estate
Clayton Rd
Hayes
Middlesex
UB3 1BB

lub

Hiszpania
Orihuela Costa
+34643890040
+447831103030

#16 ·
herx said:
Aktualizacja / zwrot akcji

Zleciłem przetestowanie ECU za pomocą (przepraszam Jason, było za pół ceny) i okazuje się, że nie ma żadnej usterki. Kończą mi się pomysły, dlaczego występują wypadania zapłonów... Zaktualizuję, gdy gdzieś dotrę
Czy przetestowali Twój DME z Twoim modułem Cas i kluczem za pomocą dobrego samochodu???

Jeśli nie, to właśnie zmarnowałeś więcej

#18 ·
herx said:
Więc mówisz, że nie ma urządzeń, które mogą elektronicznie testować ECU, tj. MOSFETy wyprowadzające to, co powinny wyprowadzać. Szybkie wyszukiwanie w Google ujawnia coś przeciwnego
Możesz przetestować mosefety w kilka minut
Żadna platforma nie jest potrzebna w 2 minuty

Ale ECU może mieć inne problemy, które mogą powodować wypadanie zapłonów
Których te firmy testujące ECU nie mogą przetestować na żadnej platformie

Czy wysłałeś im swój moduł Cas i klucz?

#19 ·
jason@bwchiptune said:
Czy wysłałeś im swój moduł Cas i klucz?
Nie.

Nie mówię, że nie znasz się na swojej pracy, tylko po to, żeby powiedzieć oczywistość, na wypadek gdybym został źle zrozumiany. Mówię tylko, że wolę "zmarnować" 1/10 opłaty za test tych gości zamiast odnowionego modułu od ciebie. Ponieważ nie ma sensu dla mnie wydawać połowy wartości samochodu, jeśli miałbym go zezłomować za 1000 funtów, aby potencjalnie zyskać kolejne 1000 funtów, gdybym sprzedał go za 2000 funtów w pełni naprawionego. Gdybym miał samochód wart zachodu, zwróciłbym go tobie, ale obawiam się, że tak nie jest.

#20 ·
herx said:
jason@bwchiptune said:
Czy wysłałeś im swój moduł Cas i kluczyk?
Nie.

Nie mówię, że nie znasz się na swojej pracy, tylko po to, żeby powiedzieć to, co oczywiste, na wypadek gdybym został źle zrozumiany. Mówię tylko, że wolę "zmarnować" 1/10 opłaty za test tych gości zamiast odnowionego modułu od ciebie. Ponieważ nie ma sensu, żebym wydawał połowę wartości samochodu, jeśli miałbym go zezłomować za 1 tys. funtów, aby potencjalnie zyskać najwyżej kolejne 1 tys. funtów, gdybym sprzedał go za 2 tys. funtów w pełni naprawionego. Gdybym miał samochód wart zachodu, oddałbym go tobie, ale obawiam się, że tak nie jest.
Czy naprawdę wkurzasz jedynego gościa, który próbuje ci pomóc, skoro sam przyznajesz, że nie masz pojęcia, co jest nie tak z twoim pojazdem, skoro wydałeś już mnóstwo pieniędzy na jego "zdiagnozowanie"?

#22 ·
herx said:
Więc mówisz, że nie ma urządzeń, które mogą testować ECU elektronicznie, tj. tranzystory MOSFET, które wyprowadzają to, co powinny wyprowadzać. Szybkie wyszukiwanie w Google ujawnia coś przeciwnego
Potrzebujesz jednostki Cas i klucza, aby poprawnie przetestować ecu w dobrze działającym samochodzie i to pokaże 100%.

Gdybym dostał 1 funta za każdym razem, gdy dostałem zestaw ecu, o którym firma testująca ecu mówi, że nie ma problemu, dopóki nie przetestowałem go w samochodzie, mógłbym kupić kolejne m5

Bez Cas i klucza do odblokowania ecu można wykonać tylko testy rezystancji, a testowanie tranzystorów MOSFET w ten sposób zadziała tylko wtedy, gdy są zwarte

W Dme dzieje się o wiele więcej z danymi wejściowymi, mikroprocesowaniem, odniesieniem do danych flash i eeprom, komponentami IC na płytce drukowanej, zanim tranzystory MOSFET w ogóle otrzymają impuls do wyzwolenia

Co więc pobrali od ciebie za przetestowanie ecu na ich "urządzeniu", z zablokowanym immobilizerem ecu???

#23 ·
herx said:
Jeśli powyższe jest postrzegane jako "bzdury", to w porządku. "Pomoc" to więcej niż jestem skłonny wydać i ma cenę.
Nie, to nie były "bzdury" na niczym, ewidentnie próbowałeś być obiektywny i absolutnie nie byłeś nikogo lekceważący.

Naprawdę zmagam się z ludźmi, którzy tak łatwo rzucają oskarżenia, to znaczy, że nie poświęcają czasu na porządne przemyślenie tego.

owns 2019 BMW M2 Competition
#26 ·
herx said:
jason@bwchiptune said:
Więc ile Cię skasowali za przetestowanie ECU na ich "platformie" z zablokowanym immobilizerem ECU???
Nie zostałem obciążony, ponieważ nie znaleźli usterki. Wydałem tylko na wysyłkę do nich, wysyłka zwrotna została przez nich pokryta.
To mam na myśli

Nie można w 100% przetestować Dme/Dde bez ews/Cas i klucza oraz dobrego samochodu, aby to wszystko przetestować

A teraz myślisz, że twoje ecu jest w 100% sprawne, nie udowodniwszy tego i zaczynasz wymieniać inne części w samochodzie (to się zwykle zdarza)