Baby BMW Forum banner

Nowy CC3 / CC3 Sport / PS S5*

1 reading
1.1K views 22 replies 7 participants last post by  MattyKHZ  
#1 ·
Michelin właśnie ogłosił nowe opony Cross Climate 3 i 3 Sport, z których te drugie wydają się znacznie poprawiać przyczepność na mokrej nawierzchni, zapewniając jednocześnie bardziej sportową jazdę w porównaniu do CC2:

Zauważono również nowe opony Pilot Sport S 5 oznaczone gwiazdką * dla serii G M2/3/4 w lokalnym sklepie internetowym z oponami, ale nie były one jeszcze dostępne w magazynie ani nie zostały wspomniane na stronie internetowej Michelin
Image

Image

• Like
Reactions: m2mostly
#2 ·
Oto porównanie CC2 i CC3:

Oraz CC3 i CC3 Sport vs Pirelli i Bridgestone, które są znane z dobrych osiągów na mokrej nawierzchni:

Jeśli połączę oba testy, CC3 Sport powinien hamować o 4 metry krócej na mokrej nawierzchni w porównaniu do CC2 i stawia go na równi z nowymi rywalami, podczas gdy CC2 nie mógł dorównać ich osiągom na mokrej nawierzchni, ale wyróżniał się na śniegu.

#3 ·
Wygląda na to, że TR ukryło wyniki swoich testów do czasu oficjalnego opublikowania recenzji za kilka tygodni.

Michelin opublikował w międzyczasie oficjalny komunikat prasowy: https://dgaddcosprod.blob.core.wind...-corporate/attachments/bb0rsgc3w80tjwqt1hz0cirf-20250521-michelin-dp-cc3-en.pdf

Będą tylko 4 rozmiary crossoverów, a 225/40 R18 będzie jednym z nich, ponieważ oba warianty zostały przetestowane przez TR w tym rozmiarze.

Zwróć uwagę na ocenę A za hamowanie na mokrej nawierzchni dla CC3 Sport, podobnie jak w przypadku nowego Pirelli SF3, co powinno sprawić, że oba będą doskonałym wyborem na przeważnie mokre, łagodne zimy z okazjonalnym śniegiem, oczywiście dowód tkwi w praktyce, gdy te opony są testowane w niższych temperaturach w porównaniu z oponami zimowymi.
Image

#5 ·
Mój poprzedni samochód został zamówiony przez firmę leasingową z oponami całorocznymi, ale przyszedł z letnimi oponami z wiadomością od dealera, że BMW nie produkuje opon całorocznych.

Zatem, o ile mi wiadomo, BMW w ogóle nie zapewnia opon całorocznych w salonie, ale nie powinno być problemów, jeśli zamontujesz je gdzie indziej.

Czy zdjęli je, ponieważ były całoroczne, czy dlatego, że były zużyte?

#10 ·
#11 ·
Wydaje się, że to rozmiary, które będą dostępne na początku lipca.

Co ciekawe, regularny CC3 będzie dostępny w rozmiarach F2x OEM R18 225/40 i 245/35.

• Like
Reactions: m2mostly
#13 ·
To, co pamiętam z usuniętego testu porównawczego, to CC3S był bardzo porównywalny z Pirelli CAS SF3 na mokrej i suchej nawierzchni, ale lepszy na śniegu. Kiedy raz nie zrobię zrzutu ekranu z wykresów testowych, wycofują test haha.

A SF3 jest dostępny w rozmiarze 17" i 225/45, zakładając, że to rozmiar, którego szukasz:
Image

Sam wciąż się waham, moje oszałamiające felgi 8x18 OZ byłyby idealnym dopasowaniem do 225/40 CC3S lub SF3, ale chciałbym zdecydować się na 235/40 zarówno na zestaw letni, jak i zimowy, które idealnie pasują do felg o szerokości 8,5J. Ale jestem też trochę ciekawy, aby przetestować, czy 225/40 może być lepszym wyborem zimą, ponieważ łatwiej jest osiągnąć optymalny zakres temperatur przyczepności i są one również o wiele tańsze. W każdym razie, dużo czasu do następnej zimy, aby to wszystko ogarnąć.

#14 ·
Brak opon 245/35/18 wśród tych opon. Wiem, że CC3 jest dostępny, jak wspomniano powyżej, ale miałem nadzieję zastąpić moje zimowe opony całoroczne Conti oponami CC3S.
Nadal wydaje się, że nie ma pełnej opony zimowej, co byłoby lepszą opcją, a używanie kwadratowych 225/40/18 na naprzemiennych 436Ms również nie wydaje się być dobrym rozwiązaniem.

owns 2017 BMW M140i F21 Alpine White 8AT
#15 ·
Oficjalna strona CC3S jest już dostępna:

A JB opublikował swoją recenzję, w której porównuje CC3, CC3S, Pirelli CAS SF3 i Bridgestone Turanza AS 6:

#17 ·
Nie, BMW nie produkuje opon całorocznych.

Okazało się, że kwadratowe 235/40 na 18x8J były zimowym zestawem w oryginalnym 1M i 18x8,5J kwadratowe lub w połączeniu z 255/40 R18 w M2 jako podstawa do wyboru 235/40 CC3S na moich felgach OZ 8J lub przejścia na 8,5J, tak jak zrobiłem to w przypadku mojego letniego zestawu.

Dowiedziałem się również z filmu, że PS5S NO (specyfikacja Porsche), podobnie jak (wkrótce zapowiedziana) wersja aftermarketowa, jest również zaprojektowana jako opona na zimne i mokre warunki (do jazdy po torze), oczywiście bez właściwości śnieżnych CC3S.

W każdym razie, ekscytujące czasy :)

#18 ·
Myślę, że opcja zimowa dla M140 to kwadrat 225/40/18, który jest dostępny zarówno w CC3, jak i CC3S, tak mi się wydaje.
Co irytujące, CC3S nie jest dostępny z tyłu w rozmiarze 245/35/18, który mają wszystkie 1er, ale CC3 tak, zgodnie z listą, którą widziałem, ale nie mogę znaleźć.

#19 ·
Opona 225/40 jest przeznaczona jako opona 8J, ale BMW używa 7,5J, więc ścianki boczne są bardziej pionowe do jazdy na płaskich oponach.

#20 ·
Później 208M (opcja E8x 18" M Sport) ma 8J z przodu i 8,5J z tyłu. 436M (Koło M140i) ma 7,5J (225) i 8J (245), tak mi się wydaje.

#21 ·
Szerokość obręczy pomiarowej (MRW) wynosi 8J dla 225/40 i 8,5J dla 235/40 i 245/35, na tych rozmiarach obręczy mierzone są specyfikacje opon i są one podane na boku. Obręcze mogą być o 0,5" mniejsze i maksymalnie dwa rozmiary (czyli 1 cal) szersze niż rozmiar MRW w zależności od pożądanego wyglądu, prowadzenia, wyczucia kierownicy itp.

Idealnie szerokość bieżnika jest w pełni podparta przez obręcz, dla optymalnej wydajności BMW zwykle używa przedniej obręczy o szerokości 0,1-0,3" większej niż szerokość bieżnika, a z tyłu o 0,4-0,6 większej.

Patrząc na specyfikacje CA/US CC2, szerokość bieżnika 225/40 wynosi 7,3", więc idealnie sprawdziłaby się z przodu na obręczy 7,5J i tak samo na obręczy 8J z tyłu z ładną, płaską powierzchnią styku dla maksymalnej przyczepności.

W deszczu ściśnięte opony mogą mieć jednak przewagę, ponieważ balonowata powierzchnia styku lepiej wypiera stojącą wodę kosztem większej elastyczności w ścianach bocznych,
Image
w takim przypadku 235/40 na tylnej obręczy 8J byłoby lepsze dla równego ściśnięcia 0,5" z przodu i z tyłu, ale szerokość bieżnika 8,1" nie jest w pełni podparta przez obręcz 8J, chociaż część, która jest w pełni podparta, powinna być nadal większa niż szerokość bieżnika 7,3" opony 225/40.

#22 · (Edited)
Dzięki (lokalnej) letniej ofercie cashback Michelin nie mogłem się dłużej oprzeć i zamówiłem nową oponę CC3 Sport w rozmiarze 235/40R18, za którą zwrócą 80 € (z maksymalnych 120).

Waga wynosi 9,45 kg, co jest podobne do moich innych opon 235/40 i 245/35, średnia głębokość bieżnika wynosi 6,6 mm.

Bok wygląda oszałamiająco z czarnymi aksamitnymi oznaczeniami w porównaniu do starej opony CC2:
Image

Wzór bieżnika wygląda podobnie do tradycyjnego kształtu V CrossClimate, ale ma pewne subtelne różnice, takie jak centralny kanał i różne kąty, co miejmy nadzieję doprowadzi do mniejszego ruchu klocków i mniejszego mielenia podczas pokonywania zakrętów.
Image

#23 ·
Tutaj w Wielkiej Brytanii Costco ma 20 funtów zniżki na oponę przez najbliższe 2 tygodnie. Tak jak wtedy, gdy dostanę Crossclimate 2 z tyłu, CC3 Sport będzie miał rozmiar 245/40/18, ponieważ profil 35 nie jest dostępny. Jeździłem z tym rozmiarem w starych oponach bez problemów.

Irytujące jest to, że Costco twierdzi, że trzeba kupić 4 sztuki każdego rozmiaru, więc zadzwonię, żeby zobaczyć, co można zrobić w sklepie. Albo poczekam na zwykłe promocje na opony w Czarny Piątek w Costco.