Baby BMW Forum banner

Nie mogę znaleźć modułu PDC (serie1/E87)

1 reading
1.4K views 7 replies 3 participants last post by  Brexon  
#1 ·
Straciłem na jakiś czas funkcjonalność PDC w moim BMW serii 1 E87 (rok 2009). Przejrzałem samouczki, aby sprawdzić, jak uzyskać dostęp do modułu PDC, aby sprawdzić, czy jest suchy i nieuszkodzony przez wodę. Jak opisano w wielu samouczkach i filmach na YouTube, demontuję wykończenie bagażnika, aby uzyskać dostęp do jednostki sterującej, ponieważ znajduje się w prawym dolnym rogu samochodu. Jednak ku mojemu zaskoczeniu nie mogłem znaleźć modułu PDC; widzę tylko jego czarne gumowe podparcie (załączyłem zdjęcie). Przeszukiwałem dokładnie, a nawet otworzyłem lewą stronę za światłem, ale nie mogę go zlokalizować. Czy masz jakiś pomysł, gdzie mogę znaleźć moduł PDC?

Attachments

#2 ·
Cześć Shadowless,
Witaj na babybmw. Podejrzewam, że ktoś miał problemy przed Tobą i przeniósł moduł. Zrobiłem to z moim i przymocowałem go na rzep wyżej, tuż pod małą półką z tylnym głośnikiem.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zdejmij wewnętrzny panel po prawej stronie bagażnika i powinieneś go znaleźć w pobliżu. Warto również sprawdzić panel dywanowy na dnie bagażnika, na wypadek gdyby został przeniesiony do jednego z zagłębień pod spodem - być może tuż przed akumulatorem?

#4 ·
Cześć Shadowless,
Witamy w babybmw. Podejrzewam, że ktoś miał problemy przed Tobą i przeniósł moduł. Zrobiłem to z moim i przymocowałem go na rzep wyżej, tuż pod małą półką z tylnym głośnikiem.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zdejmij wewnętrzny panel po prawej stronie bagażnika i powinieneś go znaleźć w pobliżu. Warto również sprawdzić pod panelem dywanowym na dole bagażnika, na wypadek gdyby został przeniesiony do jednego z zagłębień pod spodem - być może tuż przed akumulatorem?
Cześć, dziękuję za odpowiedź, rozejrzałem się w prawym dolnym rogu, jak pokazano na zdjęciu, nie widzę nawet wiązki przewodów, szukałem również obok akumulatora i całkowicie usunąłem dywanik bagażnika

#7 ·
Kontynuowałem poszukiwania, badając lewą stronę. Usunąłem wykończenie i znalazłem małe szare pudełko firmy Valeo za tylnym światłem. Idąc za okablowaniem, zidentyfikowałem kabel, który prowadzi do czujników wspomagania parkowania. W ten sposób wierzę, że zlokalizowałem jednostkę PDC, ale na pierwszy rzut oka nie jest to standardowy biały moduł; ten jest szary i ma numer referencyjny Valeo 10R-03 2055. Dlatego nie jestem pewien, czy jest to oryginalna jednostka BMW, czy raczej rozwiązanie z rynku wtórnego zainstalowane przez poprzedniego właściciela. Problem polega na tym, że biały moduł z numerem referencyjnym BMW OEM jest łatwo dostępny na eBay, podczas gdy nie wiem, gdzie znaleźć ten Valeo.

Attachments