Baby BMW Forum banner

Trudności z uruchomieniem - tylko na ciepło!

2 reading
15K views 18 replies 12 participants last post by  stevesurrey  
#1 ·
W ciągu ostatnich kilku tygodni zauważyłem, że kiedy gdzieś pojechałem, zostawiłem samochód na godzinę lub dłużej, a następnie próbowałem go ponownie uruchomić, ma on problemy ze startem. Odpala, ale samochód pracuje wtedy trochę nierówno, a wskazówka obrotomierza delikatnie podskakuje w górę i w dół. Dziś zdarzyło się to dwa razy, ale tylko po tym, jak trochę pojeździłem! Rano odpala świetnie!

#4 ·
leon1984 said:
Jaki silnik? Benzyna? Diesel? Daj jakieś wskazówki? (PS na tappatalk, więc nie widzę podpisów, jeśli tam są) Problemy z ciepłym rozruchem są prawie zawsze związane z paliwem, ponieważ paliwo jest znacznie gęstsze na zimno, więc łatwiej jest wytworzyć wymagane ciśnienie) Wysyłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Tak, jest w podpisie, nie wiedziałem, że nie pokazują się w tapatalk. to 2009 116i (2.0) benzyna. Zrobiłem dziś trochę pracy nad karoserią i facet, który to robił, powiedział, że zauważył, że mój samochód trochę dziwnie się uruchamia, i to bez mojego wspomnienia. Próbowałem nagrywać filmy i oczywiście, kiedy naciskasz aparat zamiast lampy błyskowej, dzieje się to ponownie, ale nie wtedy, gdy film jest odtwarzany!

#5 ·
Może to być cokolwiek, od prostego zaworu, który nie utrzymuje ciśnienia przy wtryskiwaczach (paliwo krąży przez pętlę obok wtryskiwaczy, a zawór zatrzymuje je przed powrotem, więc kiedy uruchamiasz samochód, masz już ciśnienie paliwa) aż po uszkodzony wtryskiwacz lub pompę paliwa. Ktoś, kto się na tym zna, zwykle potrafi to dość szybko zdiagnozować.

Tanie próby w domu obejmowałyby przekaźnik pompy paliwa.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#6 ·
leon1984 said:
Może to być cokolwiek, od prostego zaworu, który nie utrzymuje ciśnienia na wtryskiwaczach (paliwo krąży przez pętlę obok wtryskiwaczy, a zawór zatrzymuje jego powrót, więc kiedy uruchamiasz samochód, masz już ciśnienie paliwa) aż po wadliwy wtryskiwacz lub pompę paliwa. Ktoś, kto się na tym zna, zwykle potrafi to dość szybko zdiagnozować.

Tanimi domowymi próbami byłyby przekaźnik pompy paliwa.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Czy powyższe spowodowałoby pojawienie się jakichkolwiek kodów. Ilekroć byłem u lokalnego dealera w celu wykonania napraw gwarancyjnych, zawsze twierdzili, że "Brak kodów błędów oznacza brak usterki". Wiem, że jest to niejasne i zależy od sytuacji, ale czy jest to stosunkowo tania naprawa, czy też mówimy o setkach?

#7 ·
Mało prawdopodobne, nie sądziłem. Lokalni dealerzy nie zajmują się zbytnio diagnozą usterek, ponieważ zazwyczaj nie pracują nad starymi samochodami. Dobry niezależny, a jeszcze lepiej specjalista od paliw

#11 ·
Na zimno uruchamia się wspaniale, dzisiaj na przykład wyskoczyłem na lunch, zaparkowałem samochód, zostawiłem go na pół godziny i kiedy wróciłem, kręcił trochę, w połowie słabnie, jakby miał się poddać, a potem odpala, ale samochód trochę się trzęsie, można to poczuć w pedałach, jeśli się na nich oprzesz! Innym razem jest w porządku.

#12 ·
jdlsandy said:
Na zimno odpala wspaniale, dzisiaj na przykład wyskoczyłem na lunch, zaparkowałem samochód, zostawiłem go na pół godziny i kiedy wróciłem, kręcił trochę, w połowie robi się słaby, jakby miał się poddać, a potem odpala, ale samochód trochę się trzęsie, można to poczuć w pedałach, jeśli się na nich oprzesz nogą! Innym razem jest w porządku.
Cześć, czy udało Ci się dowiedzieć, w czym tkwił problem? Mam dokładnie ten sam problem i mam ten samochód dopiero od 24 godzin :S
To 116i z 2008 roku. Dzięki

#13 ·
Cześć,
Mam ten sam problem w 120i benzyna z 2007 roku.
Wymieniłem dwa wtryskiwacze i świece zapłonowe. Cewki zostały sprawdzone.
Po wydaniu 800 funtów problem nadal występuje.
Sprawdziłem ciśnienie paliwa w diagnostyce i było w porządku.
Myślę, że może to być uszkodzony przekaźnik pompy paliwa powodujący problemy na gorąco lub wadliwy czujnik.
Proszę o pomoc!

#16 ·
Problemy z uruchomieniem na ciepło, w moim doświadczeniu, są również często spowodowane przez uszkodzony czujnik wałka rozrządu.

#18 ·
Mam ten sam problem w moim E88 118i cabriolet 2010. Po rozejrzeniu się, pojawiło się jedno rozwiązanie, które ma sens: czy może to być czujnik temperatury płynu chłodzącego, który podaje błędny odczyt po nagrzaniu i dodaje za dużo lub za mało paliwa, gdy silnik jest gorący. Wydaje się to tanim i szybkim rozwiązaniem. Będę Cię informować na bieżąco, jestem zdeterminowany, aby rozwiązać ten problem. Jeśli jednak ktoś miał rozwiązanie, proszę dać mi znać 👍