Baby BMW Forum banner

Ulepszenie audio F40 Base

24K views 52 replies 15 participants last post by  J4s  
#1 ·
Chciałbym podzielić się kilkoma przemyśleniami na temat możliwości ulepszenia podstawowego systemu audio w moim F40. Chciałbym wprowadzać zmiany po kolei, ponieważ w idealnym przypadku nie chcę wydawać fortuny.

Na początek myślę, że nastąpiłaby poprawa, gdybym wymienił głośniki w przednich drzwiach, dodając jednocześnie głośniki wysokotonowe. Chcę naprawdę bezpośrednich zamienników, a Audison APBMW K4E wydają się rozsądne. To oczywiście wiązałoby się z dodatkowym kosztem wymiany wymaganych elementów wykończenia wnętrza, aby uzyskać kratki dla głośników wysokotonowych w pobliżu lusterka/słupka A.

Mógłbym oczywiście kupić wersję, którą widziałem, z głośnikami wysokotonowymi umieszczonymi w głośniku drzwiowym, ale czy byłoby to szkodliwe dla dźwięku, gdyby głośniki wysokotonowe znajdowały się niżej?

Następnie, jeśli poczuję, że muszę wykonać więcej pracy, czy powinienem pomyśleć o dodaniu wzmacniacza lub wymianie głośników niskotonowych pod siedzeniem? Jeśli zdecyduję się na wzmacniacz, czy najlepiej będzie trzymać się Audisona i czy dodanie wzmacniacza powoduje jakieś problemy z dźwiękami w samochodzie, takie jak komunikaty nawigacji satelitarnej lub tony czujników parkowania?

Na koniec, jeśli dostanę głośniki drzwiowe z zwrotnicą, jaki jest najlepszy sposób na bezpieczne zamontowanie zwrotnicy? Na przykład, czy chciałbyś umieścić ją w określonym obszarze drzwi, jak byś ją zabezpieczył?

Dzięki za uwagę.

#5 ·
Cześć Wszystkim, mam plany dotyczące ulepszenia audio w f40, ale jeszcze nawet nie mam tego samochodu, więc mogę tylko tyle przygotować.

Wygląda na to, że po lewej stronie bagażnika powinien znajdować się RAM (moduł odbiornika audio), który jest rodzajem wzmacniacza. Wygląda na to, że ma 3 zestawy wyjść głośnikowych. 1 zestaw do tylnych drzwi. 1 zestaw do przednich drzwi i oddzielny zestaw do głośników niskotonowych pod siedzeniem. Głośniki pod siedzeniem to prawdopodobnie 6-calowe, ale obudowy powinny pomieścić większe 8-calowe hk lub nieoryginalne "subwoofery", chociaż obudowy wyglądają na mniejsze w podstawowym audio niż obudowy hk. Ale w praktyce prawdopodobnie nie ma w tym wiele.

Kupno obudów do montażu głośników wysokotonowych to kosztowna propozycja. Te marne małe grille kosztują 50 funtów za sztukę lub coś głupiego. Standardowe puste panele kosztują około 30 funtów za sztukę, więc dostanę zapasową parę i zamontuję kilka głośników wysokotonowych.

Mój plan polega na skierowaniu wyjść przednich i pod siedzeniem do konwertera wyjścia liniowego, a następnie do dwóch minidsp, które już mam, a następnie do wzmacniaczy zamontowanych za panelem w bagażniku. Jeśli pozwoli na to miejsce. Nie mam pojęcia, ile tam jest miejsca. Powinienem być w stanie coś dopasować.

Jeśli chodzi o głośniki, mogę zdecydować się na głośniki średniotonowe pod siedzeniem, ale są one bardzo drogie jak na to, czym są. Nie ma jednak zbyt dużej głębi, aby zamontować coś innego. Do przednich drzwi zrobię adapter głośnikowy i zamontuję kilka przetworników hifi, zamiast głośników samochodowych, a zwłaszcza głośników bmw custom fit, ponieważ płacisz dużo za tę wygodę. Lubię jednak wyzwania, więc inni z przyjemnością zapłacą dodatkowo za wygodę custom fit.

Powinienem być w stanie zrobić to wszystko bez przecinania ani jednego przewodu, co jest ważne, ponieważ jest to zupełnie nowy samochód. Będę również mógł przełączyć się z powrotem na oryginalne okablowanie audio za pomocą dwóch wtyczek.

Mogę podać więcej szczegółów, jeśli ktoś jest zainteresowany, ale wszystko to jest trochę hipotetyczne, dopóki faktycznie nie zbudują tego cholernego samochodu!

#52 ·
Cześć wszystkim, mam plany dotyczące ulepszenia audio w f40, ale jeszcze nawet nie mam samochodu, więc mogę tylko tyle przygotować.

Wygląda na to, że po lewej stronie bagażnika powinien znajdować się RAM (moduł odbiornika audio), który jest rodzajem wzmacniacza. Wygląda na to, że ma 3 zestawy wyjść głośnikowych. 1 zestaw do tylnych drzwi. 1 zestaw do przednich drzwi i oddzielny zestaw do subwooferów pod siedzeniami. Głośniki pod siedzeniami to prawdopodobnie 6-calowe, ale obudowy powinny pomieścić większe 8-calowe hk lub aftermarketowe "subwoofery", chociaż obudowy wyglądają na mniejsze w podstawowym audio niż obudowy hk. Ale w praktyce prawdopodobnie nie ma w tym dużej różnicy. Nie można jednak kupić obudów hk osobno, co jest wstydem.

Kupno obudów do montażu głośników wysokotonowych to kosztowna propozycja. Te kiepskie małe grille kosztują 50 funtów za sztukę lub coś głupiego. Standardowe puste panele kosztują około 30 funtów za sztukę, więc wezmę zapasową parę i zamontuję kilka głośników wysokotonowych.

Mój plan jest taki, aby wyjścia przednie i pod siedzeniami podłączyć do konwertera wyjścia liniowego, a następnie do dwóch minidsp, które już mam, a następnie do wzmacniaczy zamontowanych za panelem w bagażniku. Jeśli przestrzeń na to pozwoli. Nie mam pojęcia, ile tam jest miejsca. Powinienem być w stanie coś dopasować.

Jeśli chodzi o głośniki, mogę zdecydować się na głośniki średnio-niskotonowe pod siedzeniami, ale są one bardzo drogie jak na to, czym są. Nie ma jednak zbyt dużej głębi, aby zamontować coś innego. Do przednich drzwi zrobię adapter głośnikowy i zamontuję kilka przetworników hifi, zamiast głośników samochodowych, a zwłaszcza głośników bmw na zamówienie, ponieważ płacisz dużo za tę wygodę. Lubię jednak wyzwania, więc inni z przyjemnością zapłacą więcej za wygodę niestandardowych rozwiązań.

Powinienem być w stanie zrobić to wszystko bez przecinania ani jednego przewodu, co jest ważne, ponieważ jest to zupełnie nowy samochód. Będę również mógł wrócić do oryginalnego okablowania audio za pomocą dwóch wtyczek.

Mogę podać więcej szczegółów, jeśli ktoś jest zainteresowany, ale wszystko to jest trochę hipotetyczne, dopóki faktycznie nie zbudują tego cholernego samochodu!!
Czy wiesz, czy do modułu odbiornika audio znajdującego się w bagażniku idzie przewód zdalnego włączania?

#6 ·
Wow, brzmi jakbyś dobrze znał się na car audio. Jestem tego samego zdania, że cokolwiek zamierzam zrobić, nie chcę grzebać przy przewodach, jestem nawet zadowolony z głośników z bezpośrednim dopasowaniem. Prawdopodobnie nie jest to szczyt możliwości dźwiękowych, ale wszystko musi być ulepszeniem 😎

#7 ·
Czy ktoś osiągnął jakiś postęp z ulepszeniami dla Base Audio? Byłbym zainteresowany uzyskaniem jakichkolwiek informacji zwrotnych, ponieważ dopiero zaczynam przyglądać się opcjom ulepszeń.

Myślę o rozpoczęciu od samej wymiany głośników w przednich drzwiach na koncentryczne jednostki Focal IC 100L. Myślę, że muszą być lepsze niż jednostki OEM i przynajmniej dostaję jakiś głośnik wysokotonowy bez kosztów/bólu związanego z wymianą całej górnej listwy drzwi, aby dodać głośniki wysokotonowe w słupkach drzwi.

Widzę, że niektóre firmy oferują teraz wiązki przewodów, które wydają się wchodzić do pamięci RAM w bagażniku, aby dodać osobny wzmacniacz

Mam nadzieję, że nie będę musiał posuwać się tak daleko. Nie chcę dźwięku na poziomie koncertu, tylko coś w miarę przyzwoitego.

#8 ·
Czy ktoś z Was ma jakieś ulepszenia do Base Audio? Byłbym zainteresowany uzyskaniem jakichkolwiek informacji zwrotnych, ponieważ sam dopiero zaczynam przyglądać się opcjom ulepszeń.

Myślę o rozpoczęciu od samej wymiany głośników w przednich drzwiach na koncentryczne jednostki Focal IC 100L. Myślę, że muszą być lepsze niż jednostki OEM i przynajmniej dostaję jakiś głośnik wysokotonowy bez kosztów/bólu wymiany całej górnej listwy drzwi, aby dodać głośniki wysokotonowe w słupkach drzwi.

Widzę, że niektóre firmy oferują teraz wiązki przewodów, które wydają się wchodzić do pamięci RAM w bagażniku, aby dodać osobny wzmacniacz

Mam nadzieję, że nie będę musiał tak daleko zachodzić. Nie chcę dźwięku na poziomie koncertu, tylko coś w miarę przyzwoitego.
Wymieniłem zarówno głośniki w przednich, jak i tylnych drzwiach na koncentryczne jednostki Focal IC BMW 100L i stanowią one duże ulepszenie w stosunku do kiepskich oryginałów, nawet bez oddzielnych głośników wysokotonowych. Łatwe w montażu, gdy już stoczysz bitwę z wyjmowaniem kart drzwi. Wymieniłem również dwa 8-calowe głośniki niskotonowe pod siedzeniem na jednostki Focal ISUB BMW 4, ale nie jestem jeszcze przekonany, że to wiele daje. Rozważam dodanie małego wzmacniacza (Focal Impulse 4.320?), chociaż jest to wyraźnie nieco bardziej skomplikowane.

#9 ·
Co powiesz na ulepszenie wzmacniacza Match plug and play?

to powinno dobrze napędzać wokale, bez żadnego majstrowania przy skomplikowanym okablowaniu

#11 ·
A co powiesz na ulepszenie wzmacniacza typu plug and play?

to powinno dobrze napędzać wokale, bez żadnego grzebania przy skomplikowanym okablowaniu
Jest to zgodne tylko ze wzmacniaczem BMW HiFi. Wersja podstawowa RAM nie jest obsługiwana.

#10 ·
To, co obecnie próbuję zrozumieć, to jak podłączyć wzmacniacz Focal. Rozumiem, że cztery kanały obsługiwałyby dwa przednie głośniki w drzwiach i dwa głośniki niskotonowe pod siedzeniem. Tylne drzwi mogłyby pozostać zasilane przez oryginalny system stereo. Jednak akcesorium do okablowania Focal dla BMW wydaje się oferować ogromną wiązkę przewodów i złączy, które wymagałyby demontażu samochodu w celu wymiany obecnego okablowania. Potrzebuję móc włożyć okablowanie wzmacniacza pomiędzy pamięć RAM w bagażniku a kable pamięci RAM do głośników. Dwa złącza tam plus kilka kabli zakończonych złączami do wzmacniacza, bez konieczności ingerencji w obecne okablowanie.

#13 ·
Link, który Geoff zamieścił przed Twoim i moim postem, to wzmacniacz do dopasowania kabla wymaganego do wszystkich połączeń.

to powinno być kompletne rozwiązanie, przepraszam, powinienem był dodać to do mojego postu

#14 ·
Myślę, że mogę iść w tym samym kierunku co ty, początkowo zamierzałem również użyć głośników match, ale wolałbym wokale, ponieważ używałem ich w lotusie i są dobrej jakości
zdyskwalifikowałem pełne rozwiązanie focal ze względu na kłopoty ze wzmacniaczem, ale głośniki focal i wzmacniacz match z wiązką ram mogą być rozwiązaniem lub głośniki Addison

#15 ·
Myślę, że mogę iść w tym samym kierunku co ty, początkowo zamierzałem również użyć głośników match, ale wolałbym wokale, ponieważ użyłem ich w lotusie i są dobrej jakości
zrezygnowałem z pełnego rozwiązania focal, ponieważ wzmacniacz się męczy, ale głośniki focal i wzmacniacz match z wiązką ram mogą być drogą lub głośnikami Addison
Wygląda na wykonalne rozwiązanie. Moim jedynym zastrzeżeniem jest koszt - wzmacniacz + wiązka około 700 funtów - za coś, czego potrzebuję znacznie więcej. 7 kanałów + DSP + duża moc jest OK, jeśli naprawdę tego chcesz. Idealnym rozwiązaniem dla mnie byłby Focal 4.320 z odpowiednią wiązką do wersji Match. Nie rozumiem, dlaczego Focal promuje 4.320 jako prostą instalację P&P, skoro na ich zdjęciu widać dużo kabli i cztery złącza głośnikowe. Ponowne okablowanie samochodu nie wchodzi w grę!

#16 ·
A może po prostu kabel dopasowujący do samochodu Lomb i połączenie drugiego końca z ogniskiem, żeby to zadziałało, wtedy nie będziesz się bawić z samochodem Lomb, może trzeba będzie zbadać, które przewody są czym.

#17 ·
A co powiesz na dopasowanie kabla do samochodu Lomb i połączenie drugiego końca z Focala, aby to zadziałało, wtedy nie będziesz się bawić z samochodem Lomb, może trzeba będzie zbadać, które przewody są czym
Tak, zdobądź obie wiązki i przygotuj się na poważne testowanie i lutowanie. Coś, o czym należy dokładnie pomyśleć.

#19 ·
Badałem wiązkę Focal dla wzmacniacza 4.320. Po zapytaniach do Focal (brak odpowiedzi) i brytyjskiego dealera (brak odpowiedzi), w końcu otrzymałem odpowiedź od niemieckiego dealera. Wiązka BMW 2.1 IMP HARNESS dla tego wzmacniacza jest niedopracowaną implementacją, która wcale nie jest rozwiązaniem typu plug & play, jak oferują to inne wzmacniacze Match i niektóre inne.

Jeśli zdecydujesz się pójść tą drogą, zrób sobie przysługę i sprawdź to: odkręć przedni fotel i zdejmij osłonę głośnika niskotonowego. Jeśli głośnik ma tylko 2 przewody podłączone, wiązka Focal nie będzie działać. Potrzebuje zarówno głośnika niskotonowego, jak i sąsiedniego głośnika w drzwiach podłączonych równolegle, ponieważ wszystkie wejścia/wyjścia do nowego wzmacniacza muszą przechodzić przez jedną parę kabli dla każdej strony samochodu. W moim samochodzie (2021 F40 M135iX) 2 głośniki są podłączone osobno do RAM i to nie może działać.

Wygląda na to, że 4.320 odpada i muszę szukać czegoś innego, ponieważ połączenie dwóch wiązek nie będzie wykonalnym rozwiązaniem.

#20 ·
Im więcej o tym myślę
Badałem wiązkę Focal dla wzmacniacza 4.320. Po zapytaniach do Focal (brak odpowiedzi) i brytyjskiego dealera (brak odpowiedzi), w końcu otrzymałem odpowiedź od niemieckiego dealera. BMW 2.1 IMP HARNESS dla tego wzmacniacza to połowiczna implementacja, która wcale nie jest rozwiązaniem typu plug & play, jak oferują Match i niektórzy inni dla innych wzmacniaczy.

Jeśli zdecydujesz się pójść tą drogą, zrób sobie przysługę i sprawdź to: odkręć przednie siedzenie i zdejmij osłonę głośnika niskotonowego. Jeśli głośnik ma tylko 2 przewody podłączone, wiązka Focal nie zadziała. Potrzebuje zarówno głośnika niskotonowego, jak i sąsiedniego głośnika drzwiowego, aby były połączone równolegle, ponieważ wszystkie wejścia/wyjścia do nowego wzmacniacza muszą przechodzić przez jedną parę kabli dla każdej strony samochodu. W moim samochodzie (2021 F40 M135iX) 2 głośniki są podłączone osobno do RAM i to nie może działać.

Wygląda na to, że 4.320 odpada i muszę szukać czegoś innego, ponieważ łączenie dwóch wiązek nie będzie wykonalnym rozwiązaniem.
Im więcej o tym myślę, tym bardziej myślę, żeby po prostu wziąć match 7up i wiązkę ram, tylko decyzja, z jakimi głośnikami iść

#21 ·
Jestem zadowolony z głośników Focal (4x IC BMW 100L i 2x ISUB BMW 4), ale Focal zabił moje zainteresowanie wzmacniaczem 4.320. Jako prostsza alternatywa dla Match UP 7DSP, rozważam Match 5.4 DSP + wiązkę MATCH PP-BMW 1.4ASD, chociaż wolałbym wzmacniacz bez DSP. Nie pamiętam ceny, ale jest nieco niższa niż UP 7DSP. Cztery kanały są wystarczające, pod warunkiem, że mogę wysterować przód i głośniki pod siedzeniami.

#22 ·
Jestem zadowolony z głośników Focal (4x IC BMW 100L i 2x ISUB BMW 4), ale Focal zabił moje zainteresowanie wzmacniaczem 4.320. Jako prostsza alternatywa dla Match UP 7DSP, rozważam Match 5.4 DSP + MATCH PP-BMW 1.4ASD, chociaż wolałbym wzmacniacz bez DSP. Nie pamiętam ceny, ale jest nieco niższa niż UP 7DSP. Cztery kanały są wystarczające, pod warunkiem, że mogę wysterować przód i pod-siedzenia.
Patrząc na selektor ulepszeń Match, wynika z niego, że będziesz potrzebować przewodu RAM w wiązce g

Co może oznaczać, że trzeba będzie jeszcze trochę pogrzebać

5.4 wygląda na £500, a wiązka £200
Up to £620, a wiązka Ram £80

więc niewielka przewaga w cenie, chyba że patrzę na złe elementy

#23 ·
Przepraszam, nie mogłem podążać za twoim opisem. Witryna A-F wydaje się nie mieć jasnego wyjaśnienia czegokolwiek związanego z wiązkami połączeniowymi. Jestem prawie przekonany, że nie potrzebuję DSP i szukam bardziej podstawowego 4-kanałowego wzmacniacza, tj. jak jednostka Focal, ale z odpowiednią wiązką P&P.

#24 ·
Po dotarciu do punktu orientacyjnego w mojej podróży, oto moje wnioski:
1. Nie potrzebuję więcej niż podstawowego, 4-kanałowego wzmacniacza bez DSP. Wszystko więcej to tylko strata pieniędzy.
2. Jedynym wzmacniaczem, który wydaje się być OK dla tego celu, jest Focal 4.320.
3. Wiązka "plug and play" Focala dla F40 jest bezużyteczna z kilku powodów i nie udało mi się znaleźć odpowiedniej wiązki P&P dla żadnego innego, tańszego wzmacniacza.
4. Potencjalnie użyteczna wiązka to Audiotec-Fischer MATCH PP-BMW 1.7RAM, która łączy się między RAM a jego kablami.
5. Nie pasuje to bezpośrednio do wzmacniacza Focal, ponieważ używa on 20-pinowego złącza Molex, podczas gdy ten ostatni używa złączy 14- i 8-pinowych. Przepinanie przewodów wiązki powinno być w porządku, jeśli jest to wykonalne.
6. Znalezienie odpowiednich wtyczek Molex do 4.320 może być trudne. "Molex" jest teraz nazwą generyczną, a katalog Molex ma nieskończoną liczbę złączy, z których żadne nie wygląda jak wymagany kształt i rozmiar.
7. EBay jest źródłem różnych wtyczek "Molex", co może być odpowiedzią.
8. Moje prawdopodobne podejście to:
(a) Kupno wyboru wtyczek Molex (8- i 14-pinowych) za powiedzmy 5 £.
(b) Kupno 4.320 od dostawcy, który akceptuje zwroty, około 200 £.
(c) Jeśli zostanie znaleziona akceptowalna wtyczka Molex pasująca do wzmacniacza, przejdź do punktu 9.
(d) Jeśli nie, przejdź do punktu 10.
9. Kupno wiązki A-F, około 90 £, i przepinanie kabli do nowych złączy Molex. Gotowe, całkowity koszt poniżej 300 £.
10. Wybór to:
(a) Rezygnacja i zwrócenie wzmacniacza lub
(b) Kupno obu wiązek (Focal 80 £, A-F 90 £), użycie wtyczek Molex z wiązki Focal i lutowanie/przepinanie. Gotowe, całkowity koszt około 380 £.
Obecnie jestem na 7 => 8(a).

#25 ·
Zrobione i działa! Oto lista: Samochód był dostarczany z podstawowym zestawem stereo, ponieważ HK nie można było zamówić w zeszłym lipcu. Brzmiało to dość ponuro, więc wymieniłem wszystkie 6 głośników: Focal koncentryczny IC BMW 100L we wszystkich 4 drzwiach. Nie chciało mi się używać oddzielnego zestawu głośników wysokotonowych z przodu, ponieważ wymaga to wymiany górnej listwy drzwi, co wiąże się ze sporymi kosztami. Prosta robota, gdy tylko można było zmusić panele drzwi do usunięcia. Focal ISUB BMW 4 pod dwoma przednimi siedzeniami. Wciąż z podstawowym zestawem stereo, średnie i wysokie tony zostały znacznie poprawione. Bas jednak wciąż bardzo słabo brzmiał. Następnie przystąpiłem do modernizacji wzmacniacza. Focal 4.320 to podstawowa 4-kanałowa jednostka bez DSP i jestem w pełni zadowolony z używania jej do dwóch przednich drzwi i głośników niskotonowych pod siedzeniami. Tylne drzwi pozostają napędzane bezpośrednio z zestawu stereo w samochodzie, choć z poprawioną jakością dźwięku. Jedynym innym elementem była wiązka przewodów Audiotec Fischer MATCH PP-BMW 1.7RAM. Sporo pracy przy podłączaniu tego, wraz z niektórymi bardzo podstawowymi elementami, które były dostarczane ze wzmacniaczem Focal. Pasuje między moduł RAM a jednostkę centralną i łączy się ze wzmacniaczem. Wzmacniacz ma wejście i wyjście dla przednich drzwi i głośników niskotonowych, podczas gdy połączenia tylnych drzwi omijają wzmacniacz. Pierwsza instalacja jest zakończona, wpychając wzmacniacz i dużo kabli za małą klapę, gdzie wcześniej znajdował się "system mobilności", i tuż pod RAM. Będzie wymagało trochę porządków, gdy nadejdzie "round tuit". Ogólnie rzecz biorąc, jest znakomity. Nie jestem typem, który budzi sąsiadów i słucham muzyki wysokiej jakości w domu, ale to sprawia, że podstawowy zestaw stereo jest niczym. Spróbowałem podgłośnić kilka utworów Bacha i poczułem to przez siedzenie i wibracje kierownicy. To wszystko, wszystko zrobione i mogę przejść do czegoś innego, na przykład umycia samochodu.

#28 ·
Jedynym innym elementem była wiązka przewodów Audiotec Fischer MATCH PP-BMW 1.7RAM. Sporo pracy przy podłączaniu tego, wraz z niektórymi bardzo podstawowymi elementami, które były dostarczane z wzmacniaczem Focal. Pasuje pomiędzy moduł RAM a jednostkę centralną i łączy się ze wzmacniaczem.
Wzmacniacz ma wejście i wyjście dla przednich drzwi i głośników niskotonowych, podczas gdy połączenia tylnych drzwi omijają wzmacniacz.
Pierwsza instalacja jest zakończona, wpychając wzmacniacz i dużo kabli za małą klapę, gdzie wcześniej znajdował się "system mobilności", i tuż pod RAM. Będzie wymagało trochę porządkowania, gdy nadejdzie 'round tuit'.
W ten piątek przyjedzie mój f40 118i (z podstawowym systemem audio). Jestem również zainteresowany tym ulepszeniem. Czy możesz określić, jak przebiegło to połączenie? Zatem połączenie między wiązką, wzmacniaczem i RAM, czy to wszystko odbywa się w bagażniku? zdjęcia byłyby miłe :cool:

Pozdrawiam,
Dion

#43 ·
Zanim zaczniesz, potrzebujesz instrukcji! Wyślij mi na PW adres e-mail, a wyślę Ci odpowiednie strony z instrukcji obsługi oraz kilka innych rzeczy, które wysłałem do innej zainteresowanej strony.
Jestem również zainteresowany instrukcjami dotyczącymi demontażu tapicerki drzwi, ale nie mogę znaleźć opcji wysłania Ci wiadomości, czy jest szansa, że możesz wysłać mi wiadomość, a ja podam Ci adres e-mail?