Baby BMW Forum banner

Opcje turbo B38

2.5K views 3 replies 2 participants last post by  DGf30  
#1 ·
Szalony facet z 3 cylindrami powraca z nowymi pomysłami.
Image

Upraszczam to trochę, ale spędziłem trochę czasu na zrozumieniu różnych wersji b38, b38k (i:cool2: i b38x (Active Tourer)

Odkryłem, że nie ma powodu, dla którego zwykła głowica nie mogłaby dotrzymać kroku i8.
Największą wadą jest jednak absolutnie okropne turbo Continental, którego, co dziwne, nie można znaleźć w k ani x.
K i x również nie mają wspólnych portów chłodzenia i samoczynnie implodujących płaszczy, które można znaleźć w Continental.

Moim zdaniem ulepszenie turbosprężarki jest bardzo wykonalne i warte zachodu, ale porty w zasadzie nas zatrzymują.
Skontaktowałem się więc ze sklepem w Wielkiej Brytanii, który byłby skłonny wykonać kołnierze wydechowe za około 50 GBP.

Dałoby nam to skutecznie możliwość użycia turbosprężarki b38x lub b48, przeszczepionej lub nawet czegokolwiek innego, co moglibyśmy zamontować.

Chciałbym usłyszeć kilka przemyśleń na ten temat, osobiście podoba mi się ten pomysł, ale jest kilka problemów do rozwiązania.

#3 ·
Ok, więc postaram się krótko, bo sam również zdecydowałem się na ulepszenie głowicy.
Mam sposób, aby to zadziałało na zwykłej głowicy, ale f60 mini i f45 bmw mają głowicę b38x i ułatwiają mi sprawę, ponieważ i tak modyfikuję głowicę.

Image

Image

Więc główną rzeczą jest teraz założenie turbosprężarki b48 na b38
I widziałem to połączenie wcześniej i w końcu nabiera sensu od dzisiaj

Image

Jedyną rzeczą jest to, że mam darmową turbosprężarkę i szczerze mówiąc, pracując nad tym, w końcu wiem, co to jest i jak to zrobili.
To turbosprężarka b48 zmodyfikowana tak, aby pasowała do zwykłego koła td04lr.
Port 1 jest odcięty, a 2,3,4 są teraz połączone.

Zamierzam spróbować zrobić to samo, ale używając oryginalnego koła twin scroll.
Już zacząłem demontować i ciąć obudowę, ale dotknę tego trochę później.

Również... dla porównania rozmiarów.

Image