Baby BMW Forum banner

120d E82 2008 - Błąd 4560 Szyna paliwowa [ROZWIĄZANE]

1 reading
78K views 40 replies 10 participants last post by  Decy_bee  
#1 ·
Miałem dziś wspaniałą przejażdżkę i po prostu zjeżdżałem z górki, a zapaliła się pomarańczowa kontrolka silnika (nigdy wcześniej tego nie widziałem), a następnie u podnóża wzgórza silnik zgasł, zatrzymałem się, nie chciał odpalić, 3 godziny później zostałem odholowany do domu.

Odczyt kodów błędów
4560 Raildruck-Plausibilität mengengeregelt
4570 Raildruck-Plausibilität mengengeregelt
4610 Raildruck-Plausibilität druckgeregelt
4CAE Pozycjoner zaworu recyrkulacji spalin, sygnał

4560 to ciśnienie paliwa na szynie, mam mniej niż 1/4 baku, teraz czytam w sieci, że BMW 320d ma pompę paliwa w zbiorniku, czy 120d też ją ma?
Potem przeczytałem, że ktoś po prostu napełniając zbiornik pomógł go uruchomić, a wymiana samego filtra rozwiązała problem!!

Czy ktoś jeszcze to widział/słyszał lub może pomóc radą?

Zamówiłem filtr i muszę poczekać, aż dostanę więcej paliwa, ponieważ najbliższa stacja benzynowa jest 4 mile dalej... :(
(zakładam buty do chodzenia)

#4 ·
AP1 said:
Twoje nowe kody to świeca żarowa nr 1 i usterka w systemie dpf.
Te 2 kody pochodziły również sprzed 1000 mil, nie pojawiły się podczas awarii, czy wracają, jeśli je wyczyszczę?

Próbując go uruchomić, dostałem,
4B90 Monitorowanie ciśnienia paliwa podczas rozruchu silnika

Zalogowałem się do INPA i użyłem Fuel EKP, aby uruchomić pompę paliwa i słyszę ją, dostaję to ??
Image

#6 ·
Nie, przepraszam, właśnie dodałem trochę ze zdjęciem powyżej ^

Nadal nie odpala :(
Mam nadzieję, że dziś dotrze filtr paliwa... ale pomyślałem, że gdyby to było to, to pogarszałoby się stopniowo.

Czy to oznacza, że pompa nie działa wystarczająco wydajnie?

#8 ·
  • 4B90 4B90 Monitorowanie ciśnienia paliwa na szynie podczas rozruchu silnika
    Licznik błędów: 5 Licznik logistyczny: 40
    1. Zestaw środowiskowy Przebieg 251680 km
    2. Prędkość obrotowa silnika 259.50 obr/min
    3. Temperatura płynu chłodzącego (wartość czujnika przed korektą) 18.07 °C
    4. maksymalne ciśnienie paliwa na szynie w ostatnich 10 ms (1 bajt) 117.87 bar
    5. Ilość wtryskiwanego paliwa - wartość zadana bez regulacji kompensacji ilości (1 bajt) 36.50 mg/suw
    6. Masa powietrza na cylinder (1 bajt) 382.92 mg/suw
    7. Ciśnienie powietrza przed zaworem dolotowym (1 bajt) 1020.08 hPa
    8. Zarejestrowane napięcie akumulatora (1 bajt) 10200.93 mV
    9. Ciśnienie otoczenia (1 bajt) 1002.38 hPa
    10. aktualny status silnika 8.00 -
    11. Temperatura paliwa (1 bajt) 18.07 °C
    12. Ciśnienie wstępne paliwa - filtrowane (1 bajt) 188.32 hPa
    13. Ilość wstępna (1 bajt) 179.37 l/h
    14. Ciśnienie paliwa na szynie - wartość zadana 404.08 bar
    15. Status - tryb regulacji ciśnienia paliwa na szynie 0.00 -
    16. Regulacja ciśnienia paliwa na szynie - status automatu stanów 0.00 -
    17. Zawór regulacji ilości - wartość zadana prądu sterującego (1 bajt) 996.30 mA
    18. Zawór regulacji ilości - filtrowana wartość rzeczywista prądu regulacji prądu (1 bajt) 988.45 mA
    19. Zawór regulacji ciśnienia paliwa na szynie - prąd zadany (1 bajt) 823.71 mA
    20. Zawór regulacji ciśnienia paliwa na szynie - wartość zadana prądu z regulacji ciśnienia paliwa na szynie (1 bajt) 831.56 mA
    21. Zawór regulacji ciśnienia paliwa na szynie - stan sterowania wartością nastawczą 0.00 -
    22. Zawór regulacji ciśnienia paliwa na szynie - współczynnik adaptacji dla krzywej charakterystyki (1 bajt) 0.91 -
    23. Zawór regulacji ciśnienia paliwa na szynie - wartość zadana ciśnienia z regulacji ciśnienia paliwa na szynie (2 bajty) 731.17 bar
    24. Zawór regulacji ilości - wartość zadana natężenia przepływu objętościowego z regulacji ciśnienia paliwa na szynie (2 bajty) 100.01 mm3/s
    25. Zawór regulacji ilości - stan sterowania wartością nastawczą 0.00 -

Notatka poboczna, naprawdę potrzebuję angielskiego INPA, ale próbowałem wszystkiego i błędy nadal są po niemiecku, a czy jednostki wyglądają poprawnie? Numer 4. 117 bar???? Czy to byłoby psi?

#14 ·
marco_polo said:
So it turns over, but doesn't fire?
Tak, ładnie się obraca, ale nie odpala.

marco_polo said:
LPFP priming? Definitely got fuel at the injectors (no airlocks)?
To jest właśnie rzecz, którą chciałem zrobić jako następną, ale nie jestem pewien jak, nie psując niczego, już złamałem rurę odpowietrzającą, która była krucha!

Co najlepiej sprawdzić jako następne, mam instrukcję Haynesa, czy po prostu wyjąć wtryskiwacz?
Jak uruchomić LPFP i usunąć/sprawdzić blokady powietrzne?

Myślałem, że kiedy filtr paliwa dotrze, mogę sprawdzić, czy paliwo tam dociera.

#15 ·
Tak na marginesie, miałem kiedyś Porsche 924S, które po prostu nie chciało zapalić, a pompa wyłączała się sama, sugerując, że osiągnęła wymagane ciśnienie w szynie paliwowej. Po sprawdzeniu większości rzeczy, wyjąłem śrubę zaślepiającą z końca szyny paliwowej i włączyłem pompę na siłę (musiałem ominąć czujnik ciśnienia, jak pamiętam), a martwa osa została wypluta z szyny paliwowej do rury/słoika, który postawiłem. Wkręciłem zaślepkę z powrotem i samochód odpalił i działał idealnie. W twoim przypadku z pewnością byłby filtr, który zapobiegłby dostaniu się tego typu rzeczy do paliwa.

#18 ·
poiuytre111 said:
Tak na marginesie, kiedyś miałem Porsche 924S, które po prostu nie chciało odpalić, a pompa wyłączała się, sugerując, że osiągnęła wymagane ciśnienie w szynie paliwowej. Po sprawdzeniu większości rzeczy, wyjąłem śrubę zaślepiającą z końca szyny paliwowej i wymusiłem włączenie pompy (musiałem pominąć czujnik ciśnienia, jak pamiętam), a martwa osa została wypluta z szyny paliwowej do rury/słoika, który postawiłem. Wkręciłem śrubę zaślepiającą i samochód odpalił i działał idealnie. W twoim przypadku z pewnością byłby filtr, który zapobiegłby dostaniu się tego typu rzeczy do paliwa.
Innym razem, gdy miałem nierozruchowy silnik M47 320d, było to spowodowane tym, że ECU nie widział wymaganego ciśnienia w szynie, co można było przypisać kilku wtryskiwaczom, które za bardzo przeciekały - w takim przypadku samochód by się uruchomił, ale nie odpalałby z kluczyka. Wymieniłem wtryskiwacze, samochód odpalił. Szybkie tłumaczenie Google sugeruje, że Raildrucküberwachung bei Motorstart oznacza monitorowanie ciśnienia w szynie podczas rozruchu silnika... Czy twój samochód odpali?

#19 ·
poiuytre111: Nie podskoczyłby, ponieważ zablokował się jadąc 40 w dół wzgórza, chociaż może to być zablokowana szyna paliwowa, nie mam w tym doświadczenia, ale przeczytaj poniżej.

Aktualizacja: Filtr paliwa i ręczna pompa próżniowa dotarły dzisiaj, więc postępowałem zgodnie z instrukcją Haynesa, która mówi, jak odpowietrzyć silnik, jeśli samoczynne napełnianie/odpowietrzanie nie działa, po wymianie filtra włącz zapłon i zostaw na 1 minutę przed próbą uruchomienia silnika, spowoduje to uruchomienie pompy i odpowietrzenie układu paliwowego, jeśli zgaśnie, powtórz, aż powietrze zostanie usunięte z układu. Nie zadziałało po 30 razach w tym tygodniu :(

Następnie mówi, że jeśli silnik N47 nadal nie chce się uruchomić, należy wyjąć rurę powrotną na końcu szyny paliwowej (w kierunku tyłu silnika obok złącza czujnika wałka rozrządu) i umieścić ręczną pompę próżniową na szynie i wciągnąć olej napędowy, aż w układzie nie będzie powietrza. Zrobiłem to, ale nie mogłem zassać żadnego paliwa za pomocą ręcznej pompy (tej samej pompy, którą pokazali), więc zakładam, że powinno płynąć łatwo!!!??? Czy to oznacza, że jest gdzieś zablokowany? Wywarłem na to tak duże ciśnienie, że gumowa rurka się zapadła?????????

Więc pomyślałem, że filtr jest zablokowany, wyjąłem filtr paliwa i wymieniłem go, paliwo wylało się stąd!!! Ale nadal nie mogę zassać paliwa przez króciec powrotny na szynie paliwowej :(

Zanim zholuję go do warsztatu, czy jest coś jeszcze, czego mógłbym spróbować?
Czytałem na innym forum, że ktoś miał ten sam błąd 4B90 szyny paliwowej, a wynikiem było to, że usunęli kolektor dolotowy, włożyli go z powrotem i zadziałało.... :?

:?

#20 ·
Aktualizacja:

Cóż, po wydaniu 400 funtów na możliwe naprawy w lokalnym warsztacie, wysłałem samochód do specjalistów, którzy właśnie przekazali mi złe wieści :cry:

Pompa wysokiego ciśnienia (hpfp) padła i teraz wymaga kompletnego płukania układu paliwowego, nowej pompy, nowych wtryskiwaczy, filtra itp... koszt ponad 3000 funtów!!!!!!

Warsztat zapytał mnie, czy wlałem niewłaściwe paliwo, co mogło być przyczyną (co jest niemożliwe), Powiedzieli, że nie mieli tego zbyt wiele... Przeczytałem również post na forum o podobnej sytuacji, w której samochód był na gwarancji BMW i powiedzieli "złe paliwo" ??!?!?!

Samochód przejechał 156 000 mil, czy komuś się to przydarzyło? Czy jest prawdopodobne, że zdarzy się to ponownie ze "złym paliwem"... częsta usterka?

Samochód jest moją dumą i radością... przepraszam, była moją dumą i radością, to cierń w moim boku. BMW == :cry:

#22 ·
devilpoweredmark said:
Ps mam hpfp i szynę. A pompę podnoszącą można dostać na eBayu za powiedzmy 50 funtów.
Szukali i udało im się znaleźć hpfp na półce, bardzo szczęśliwi!!.. BMW chce 1000 funtów, pompę podnoszącą i zbiornik powinno dać się wyczyścić plus w dół rzeki od filtra paliwa mam kolejną szynę, chociaż nie widzę powodu, dla którego oryginalna nie mogłaby być wyczyszczona, w każdym razie jeśli usuniesz regulator i czujnik, więc to pozostawia tylko wtryskiwacze, powiedzieli, że mogą mieć używany zestaw, który sprawdzą. :cry: Czy to powszechne, biorąc pod uwagę, że ma 156 000, nie chcę, żeby się to powtórzyło?

#24 ·
jason@bwchiptune said:
Just change the hpfp and clean the rest I've done a good few of them hpfp and not had a problem after
Sent from my iPhone using Tapatalk
Najwyraźniej wtryskiwacze też trzeba wymienić, mam nadzieję, że dotrą dzisiaj. Reszta została wyczyszczona.

Martwię się tylko, że to się powtórzy, jaka jest przyczyna... wiek?

#26 ·
poiuytre111 said:
Paliwo Diesla ma właściwości smarne, które są potrzebne komponentom takim jak HPFP. Dlatego miałeś kilka pytań dotyczących paliwa - jeśli miałeś benzynę w zbiorniku - brak smarowania, co jest niedobre dla pompy.
Nigdy nie było w nim benzyny, ale jak można stwierdzić, że to "złe paliwo", cytując BMW?Zbiornik był pusty, kiedy się to wydarzyło, pokazywał 38 mil zasięgu i jechaliśmy w dół... czy powietrze mogło się dostać?